donderdag 18 oktober 2018
Homepage | uitheemse vogels | Vogelaars in rep en roer: tropische Gent boven de Lek

Vogelaars in rep en roer: tropische Gent boven de Lek

Nog nooit eerder vertoond in Noord-West Europa: een Bruine Gent, een tropische zeevogel die gewoon over de Lek vloog. Dat gebeurde vanmorgen bij Lopik waar vogelaar Arjan Boele en drie andere waarnemers de enorme vogel voorbij zagen komen. ,,We hebben wel even een dansje gemaakt.’’

De tropische vogel, een broertje van de Jan van Gent, is nog nooit eerder in Nederland gesignaleerd en voor zover bekend ook niet in de ons omringende landen. De vogel vertoeft normaal alleen boven tropische zeeën bij Mexico, Ecuador of de Kaapverdische eilanden. ,,Deze heeft duidelijk een verkeerde afslag genomen’’, zegt bioloog Boele (48) uit Jaarsveld.

De lichaamslengte van bruine Gent bedraagt 64 tot 74 cm en het gewicht 700 tot 1500 gram. De rug en de kop zijn zeer donkerbruin tot bijna zwart gekleurd. Alleen het onderste deel van de borst en de buik zijn wit. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.
Ze broeden in grote kolonies op eilanden in de Caraïben en de Golf van Mexico. Buiten het broedseizoen leven ze binnen de tropen verspreid over grote gebieden van de Atlantische en Grote Oceaan.

bron: AD en Wikipedia

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

1 opmerking

  1. Gelukkig zijn deze vogels een groot gedeeldte op zee,als het landvogels waren ,en je krijgt zon horde mensen achter je aan? Nou dan heb je geen tijd van eten ,
    Maar vele mensen en dieren trekken over de wereld de één is de weg kwijt ,de ander zijn geld,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *