maandag 18 maart 2019
Homepage | inheemse vogels | Vliegende start voor Gelders patrijzenproject

Vliegende start voor Gelders patrijzenproject

Eendrachtige samenwerking tussen burgers, boeren en overheid blijkt hét middel om de patrijs voor de Achterhoek te behouden. Het aantal van deze boerenlandvogels was in het leefgebied tussen Aalten en Lichtenvoorde in 2012 teruggelopen tot drie koppels. Inmiddels lopen er zo’n 137 dieren rond en profiteren flora, fauna, boer en burger.

De naam ‘Samen voor de Patrijs’ lijkt goed gekozen; het project dat in 2012 min of meer toevallig in het 600 hectare grote buitengebied bij Aalten terechtkwam, drijft op samenwerking tussen de agrarische natuurvereniging PAN, de plaatselijke vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek, boeren, jagers, de gemeente en een bonte stoet vrijwilligers van arts tot slager en gepensioneerden.

‘We zijn er zelf een beetje door overdonderd. We kregen van de Vogelbescherming het aanbod om met een budget van 10.000 euro als vogelwerkgroep en wildbeheereenheid een patrijzenproject op te zetten. Er lag toen niets. In drie dagen wisten we genoeg grond bij elkaar te krijgen om voldoende groenstroken en voedselveldjes te kunnen aanleggen’, vertelt mede-initiatiefnemer Frans ter Bogt uit Aalten.

Beduusd
Ter Bogt, samen met jager Herman Simmelink stamvader van het project, is zes jaar later nog steeds een beetje beduusd over de vliegende start die ze maakten en het succes dat al snel volgde.
Toch heeft de vogelliefhebber er wel een verklaring voor. ‘De gebondenheid van de gemeenschap bij de omgeving is hier sterk. En de patrijs is een aaibaar dier, net een wilde kip, die je hier nu overal in het veld en langs de weg kunt tegenkomen.
Overhoekjes
Van de 40 boeren bleken 25 nog genoeg overhoekjes en gerende percelen te hebben om een speciaal mengsel op te kunnen inzaaien. De vogels vinden er dekking en voldoende voedsel, maar ook insecten en passanten profiteren van de kleurrijke mengsels.
Zo’n 92 vogelsoorten telde Ter Bogt vorig jaar in het gebied, die zelf in de buurt intussen als Meneer Patrijs bekendstaat. ‘Zonder dit project was het voor soorten als de wielewaal of de veldleeuwerik hier nu wel gebeurd’, zegt hij erover.
Monitoring
Niet alleen de boeren bleken bereidwillig, ook de gemeente zorgt ervoor dat de wegbermen, waar veel patrijzen nestelen, later worden gemaaid. Burgervrijwilligers, momenteel zo’n honderd, worden ingezet voor de monitoring.
De regionale koepelorganisatie voor agrarisch natuurbeheer VALA springt bij om de financiering te garanderen, vertelt voorzitter Dick Looman. De organisatie wist ‘Samen voor de Patrijs’ in te bedden in het Subsidiestelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.
Het maakt dat er professionele ondersteuning is en dat het project kan meeliften op de meerjarige beheervergoedingen. Voortzetting van het project is zo tot in ieder geval eind 2021 geregeld.

Looman: ‘Boeren krijgen niet alleen de vergoeding voor de minderopbrengst van hun percelen, maar oogsten ook waardering van zuivelorganisaties en burgers.’

bron:nieuweoogst.nu

Patrijzen in de winter

Bekijk ook

GRUTTO’S EN SCHOLEKSTERS IN EEN MAARTSE BUI (video)

“Je zou het niet zeggen maar deze filmpjes zijn op de zelfde middag zondag 10 ...

1 opmerking

  1. Eindelijk snappen ? Een aantal organisaties hoe het zou moeten? Geen grote kavels natuurgebieden maken,maar een strook van 1 0f 2 meter met granen en wilde bloemen,de boeren niet af branden deze doen al jaren goed natuur onderhoud ,maar door ook voor hun geweizigd houden van dieren,om hun bestaan te rechtvaardigen.zullen vele van hun ook dingen moeten veranderen.om hun inkomen veilig te stellen, kijk maar eens naar de melkprijs ,wat wij betalen ? En wat zij krijgen,en wij krijgen het afgeroomd,
    Natuur beheer en het houden van een habitat vergt niet altijd veel veranderingen,maar anpassingen, struiken bloemen en granen,en met name besdragende struiken,en 80 % is geregeld,
    Maar onze natuur organisaties wijzen liever met de vinger naar de boeren ? De voliere houders ,de sportvissers, de jagers, ja en dan snap je het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *