zaterdag 15 december 2018
Homepage | inheemse vogels | Vinken hebben ‘foute’ ringen: boete

Vinken hebben ‘foute’ ringen: boete

LEEUWARDEN – Omdat hij een beschermde vogelsoort heeft gehouden, is een 47-jarige inwoner van Harkema maandag door economisch politierechter Marc Brinksma veroordeeld tot een boete van 500 euro waarvan de helft voorwaardelijk. De Harkemaster verscheen zelf niet op de zitting. De man had in februari 2013 vijf vinken die weliswaar geringd waren, maar waar wel iets mee aan de hand was.

Het is in Nederland alleen toegestaan om gefokte vinken in gevangenschap te houden. Vinken die in het wild zijn geboren mogen niet in een kooi worden gestopt. Van de vinken die de Harkemaster had, was duidelijk met de ringen gesjoemeld. De vogels worden vlak na de geboorte geringd. De ringen van de vinken van de Harkemaster waren opgerekt en dus hoogstwaarschijnlijk later -met geweld- om de pootjes geschoven.

Dat laatste bleek uit beschadigingen aan de pootjes. Bovendien klopten de jaartallen die op de ringen stonden niet. En er stond een kenmerk van de Belgische Vogelbond op. De man had de vogels via internet gekocht. ‘Ter goeder trouw’, had hij verklaard. Hij had beter moeten en kunnen weten, vond de rechter.

bron: Waldnet.nl
foto: “Fringilla coelebs chaffinch male edit2” by MichaelMaggs – Wikimedia Commons

Vink
Vink

 

Bekijk ook

Vogelshow vreest criminelen en huurt beveiliging in

Op Sportlandgoed Zwartemeer wordt door de Stichting Districtsshow Drenthe de grootste vogelshow van Noord-Nederland georganiseerd. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *