dinsdag 26 maart 2019
Homepage | regelgeving | Verhoogd risico op vogelgriepvirus bij pluimveebedrijven nabij water- en wilde watervogelgebieden

Verhoogd risico op vogelgriepvirus bij pluimveebedrijven nabij water- en wilde watervogelgebieden

Alle soorten pluimveebedrijven die op een afstand tot 500 meter van sloten/waterwegen gevestigd zijn, hebben een duidelijk verhoogd risico op de introductie van een laag pathogeen aviaire influenza virus: naarmate de afstand kleiner wordt, neemt het risico steeds sterker toe. Daarnaast hebben kalkoenbedrijven en legbedrijven met uitloop een duidelijk verhoogd risico op de introductie van het virus die tot op een afstand tot 500 meter gevestigd zijn van wilde watervogelgebieden; ook hier geldt: naarmate de afstand kleiner wordt, neemt het risico steeds sterker toe. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland, de Erasmus Universiteit en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Hiervoor zijn surveillancegegevens gebruikt die zijn verzameld in de periode 2007-2013.

Evenals uit eerder onderzoek over de periode 2007-2010 bleek, is nu met gegevens uit een langere onderzoeksperiode duidelijk geworden dat legpluimveebedrijven met vrije uitloop een duidelijk verhoogd risico hebben op introductie van vogelgriepvirussen dan legpluimveebedrijven zonder vrije uitloop. Dit is te verklaren doordat pluimvee met vrije uitloop meer in contact kan komen met uitwerpselen van wilde vogels, het natuurlijke reservoir voor vogelgriep virussen.

Epidemioloog Armin Elbers van Wageningen Bioveterinary Research: “Uit het recente onderzoek is dus gebleken dat niet alleen gekeken moet worden naar het soort pluimveebedrijf, maar ook naar de omgevingsfactoren. Korte afstand tot waterwegen (sloten/vaarten/kanalen/meren) en wilde watervogelgebieden dragen bij tot een verhoogd risicogebied voor pluimveebedrijven, in het bijzonder voor vrije uitloopbedrijven. Er zijn verschillende opties waaraan je zou kunnen denken hoe hiermee in de toekomst om te gaan:
maatregelen ter voorkoming van infecties zoals een verhoogde bedrijfshygiëne, het weren van wilde vogels en vestigingsbeleid;
maatregelen om snel een virus introductie op te sporen en te bestrijden zoals een gedifferentieerd surveillanceprogramma voor pluimveebedrijven in risicogebieden.
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de wettelijke onderzoekstaken van Wageningen Bioveterinary Research voor het ministerie van Economische Zaken.

Het onderzoek is recentelijk gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

bron: AgriHolland (persbericht)

Bekijk ook

Fazant valt recht uit de lucht in Deventerse woonwijk: “Uitzonderlijk”

Terwijl Caroline van der Plas uit Deventer rustig in haar tuin aan het werk was, ...

4 opmerkingen

  1. Iedere kippenboer wist allang dat vrije uitloop kippen een verhoogd risico hebben.
    Ja maar de mensen van ons dierenwelzijn willen toch graag .dat alles vrij moet lopen ? Met ruimen als gevolg?
    O ja zegt men dan moet je niet zoveel kippen bij elkaar houden.?? Weet deze ziekte dat ook.hoeveel kippen erbij elkaar lopen ? Nee dus een k.. verhaal

  2. Kippen moeten toch buiten lopen .Ja dierenwelzijn .dan hebben ze een verhoogd risico. Wat iedere kippenboer weet.nu de mensen van het dierenwelzijn nog.of vinden die ruimen een dierenwelzijn optie??

  3. Logica.Is gewoon kans maal risico.

  4. Bij het verspreiden van deze griep kwamen de watervogels misschien wel te dicht bij besmette pluimveehouderijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *