woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | VERGIFTIGDE RODE WOUW WEER HERSTELD

VERGIFTIGDE RODE WOUW WEER HERSTELD

Vogelrevalidatiecentrum Zundert heeft deze week een rode wouw vrijgelaten. Het dier werd een maand geleden doodziek binnengebracht, waarschijnlijk na het eten van vergiftigd aas. Het komt vaak voor dat roofvogels hier slachtoffer van zijn, maar een rode wouw was nog niet eerder opgevangen.

Tot grote schrik van een wandelaar viel enkele weken geleden een rode wouw spontaan uit een boom in het Ulvenhoutse bos. Dierenbescherming Breda bracht de vogel naar het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert, alwaar men constateerde dat deze vogel vergiftigingsverschijnselen vertoonde.

Rode wouw at rattengif
Het zou kunnen dat het gebruik van rattenvergif de oorzaak van de vergiftiging is, maar ook het opzettelijk neerleggen van vergiftigd aas behoort tot de mogelijkheden. Het is een bekend gegeven dat de rode wouw in ons land veel problemen heeft met vergiftigde prooien en vergiftigd aas. Na een intensieve en spannende behandeling knapt de rode wouw inmiddels op. Hij is weer los gelaten worden in de omgeving van Ulvenhout-Chaam. Hopelijk komt hij hier dan tot broeden.

De rode wouw is een lange, roestrode roofvogel met een diep gevorkte staart. De vogel is beduidend groter dan de bij ons zo bekende buizerd en vliegt ook veel sierlijker. In het voorjaar wordt de rode wouw regelmatig waargenomen als doortrekker. Afgelopen zomer is een rode wouw dikwijls waargenomen in de omgeving Ulvenhout-Chaam. Een broedgeval zou uniek zijn in onze omgeving. Het voedsel van de rode wouw bestaat hoofdzakelijk uit muizen en ratten. Ook steelt deze roofvogel graag voedsel van kraaien en andere predators en ruimt deze vogel veel kadavers op.

Bron : Vogelrevalidatiecentrum Zundert

Bekijk ook

Het Portret: ‘Ik wil best een dag een vogel zijn’

Hoogeveen – Bijzondere hobby’s, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Courant laat wekelijks iemand ...

1 opmerking

  1. Het zou kunnen dat rattengif de oorzaak was,maar kan ook niet.Maar ook neerleggen van vergiftigd aas is weer zo,n opmerking om een bepaalde groep in een kwaad dag licht te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *