zaterdag 23 februari 2019
Homepage | uitheemse vogels | Verborgen “superkolonie” van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica

Verborgen “superkolonie” van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica

Wetenschappers hebben op enkele afgelegen eilanden bij Antarctica een ongelooflijke ontdekking gedaan: een tot nu toe verborgen “superkolonie” van maar liefst anderhalf miljoen pinguïns. Doordat het eiland door de grote ijsvorming op de oceaan zo moeilijk bereikbaar is, was de kolonie nooit eerder opgemerkt.
De marinebiologen die de ontdekking deden, onder hen wetenschappers van de universiteit van Oxford, denken dat de eilanden een welgekomen schuiloord is voor pinguïns. De Danger-eilanden liggen in de Weddellzee ten oosten van het Antarctische schiereiland, onder de zuidelijke tip van Chili en Argentinië, en zijn in tegenstelling tot het gebied ten westen van het schiereiland minder getroffen door de klimaatverandering en overbevissing.
De ontdekking van de gigantische kolonie adeliepinguïns komt er nadat Michael Polito, assistent aan het departement Oceanografie van de Louisiana State University, in 2006 met een schip dichtbij de eilanden kom komen. Hij zag enkele pinguïnnesten, en was meteen benieuwd naar wat het eiland nog meer in petto had.
Drones
Satellietbeelden wekten nog meer nieuwsgierigheid op bij Polito, die in 2015 een expeditie op poten zette met een team internationale wetenschappers. En wat die aantroffen eens ze aan land waren, na een helse tocht doorheen het gevaarlijke zee-ijs, overtrof al hun verwachtingen. Duizenden en duizenden pinguïns, tot zover het oog reikte, stonden hen er op te wachten.
Polito en zijn collega’s combineerden verschillende telmethodes, waaronder tellingen op de grond en via dronebeelden die ze samenplakten en door een computerprogramma lieten analyseren. Ze concludeerden dat er 751.527 pinguïnkoppels op het eiland leven. Satellietbeelden uit 1959 lijken bovendien te bevestigen dat dat aantal al die tijd relatief stabiel is gebleven.

bron: demorgen.nl
foto: AFP

Bekijk ook

Ontsnapte rode ibis nog steeds spoorloos

DEINZE De rode ibis van Wontergemnaar Johny De Neve is nog steeds niet terecht. “Hij ...

1 opmerking

  1. We weten alles van de ozon laag op de Polen? Die we niet kunnen zien.
    Maar deze pinguïn zien we over het hoofd.?
    Wat is wetenschap toch mooi😢

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *