donderdag 18 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | VELDWACHTER (70) ZÉLF VEROORDEELD VOOR ILLEGALE JACHT

VELDWACHTER (70) ZÉLF VEROORDEELD VOOR ILLEGALE JACHT

Roofvogels als concurrenten… Dus vergiftigde hij ze

Een 70-jarige ‘bijzondere veldwachter’ uit Beauvoorde bij Veurne is veroordeeld omdat hij roofvogels vergiftigde en illegale jachtpartijen organiseerde op het domein waar hij zelf toezicht hield. Paul V. streek zo extra centen op van jagers: in zijn gebied was er meer af te schieten. Hij kreeg een boete van 1.500 euro en verliest mogelijk zijn erkenning.
Paul V. is een gepensioneerde landbouwer en al liefst 39 jaar bijzonder veldwachter. Dat is iemand die in een bepaald gebied, vaak tientallen hectare groot, toezicht houdt op het naleven van jachtdecreten, de illegale vangst van vogels of stroperij. Hij is aangesteld door de overheid en in feite een officier van de gerechtelijke politie: alleen in zijn gebied kan hij pv’s opstellen.
Decoraties
Paul V. draagt zijn uniform, met tal van decoraties, bijzonder fier. Zo verscheen hij ook voor de strafrechter in Veurne. In december 2015 liep Paul V. tegen de lamp toen hij zonder vergunning met zijn jachtgeweer een konijn doodschoot. Op dat moment was de jacht niet open.
De controleurs wilden ook de jeep van Paul V. checken om te zien of hij nog dieren had geschoten. “Ze trokken grote ogen toen ze in zijn wagen keken”, schetste de procureur. “En nog meer bij de huiszoeking nadien. Hij was in het bezit van heel wat zware gifstoffen, die verboden zijn in heel Europa. Een van de gifstoffen, erg zwaar en moeilijk verkrijgbaar, deed een belletje rinkelen.”
Gehaktballetjes
Enkele maanden eerder werd namelijk op het toezichtdomein van V. een nest met drie dode kiekendieven gevonden. De dieren waren vergiftigd met balletjes gehakt die in het gif waren gedrenkt. Dat gif bleek afkomstig van V. “Hij doodde zélf de kiekendieven, roofvogels die ook jagen op kleine zoogdieren waarop jagers het gemunt hebben. Die kiekendieven waren dus ‘concurrenten’.” Zo was er meer af te schieten in het gebied van Paul V. Bovendien kneep hij ook nog eens een oogje dicht over wát er geschoten werd en wanneer. In ruil kreeg hij een extra cent.
Voorbeeld stellen
De rechter veroordeelde V. tot 1.500 euro boete. Door zijn veroordeling kan hij zijn erkenning als bijzonder veldwachter verliezen. De vzw Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij en krijgt 2.500 euro.
“We zijn blij dat die man veroordeeld werd, want iemand in zijn functie moet een voorbeeld stellen”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Helaas zijn er nog mensen zoals hij, die hun boekje te buiten gaan. En die op een illegale manier een jachtgebied interessanter maken. Kiekendieven zijn dan nog kwetsbare vogels. Wij zijn een van de weinige natuurverenigingen die het juridische pad bewandelen. Een schadesom gebruiken wij dan ook vooral om advocaten te betalen en nieuwe processen aan te spannen: op die manier beschermen we de natuur en onze vogels”, stelt Jan Rodts.

bron: HLN.be/regioveurne

Het vrouwtje van de bruine kiekendief

 

Bekijk ook

Volière Scheybeeck in Beverwijk blijft bestaan

Beverwijk – De veelbesproken volière in Park Scheybeeck blijft bestaan. Wel wordt de hoeveelheid diersoorten ...

1 opmerking

  1. Het was toch altijd al ? Stropers waren de beste boswachters?
    Is net al met alcohol verslaafde 😂sommige vallen terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *