donderdag 18 oktober 2018
Homepage | wetenswaardigheden | Veiliger vliegen door nieuwe vogelradars

Veiliger vliegen door nieuwe vogelradars

Schiphol en de Nederlandse luchtmacht investeren los van elkaar vele miljoenen euro’s in nieuwe speciale vogelradars, die het gevaar van botsingen terugdringen. Op andere radars van de luchtverkeersleiding zijn vogels niet zichtbaar.
Schiphol installeert, na een testperiode met één vogelradarsysteem, dit najaar in totaal vier van deze high-tech radars, die vogels op tien kilometer afstand ’zien’. Alle banen van de luchthaven zijn hiermee volgens een woordvoerster gedekt. „Vogelaanvaringen veroorzaken vaak lange vertragingen, die we zoveel mogelijk willen voorkomen.”

Jaarlijks gaat het in de Haarlemmermeer om ruim 350 gevallen. Wereldwijd zijn dat er meer dan 20.000. Gemiddeld elke dag komt een opstijgend of landend vliegtuig rond Schiphol in aanraking met vogels. Dat levert altijd ellende op.
„Als die in de motor terechtkomen, is er een serieus probleem. De piloten moeten dan terugkeren naar de grond. Dat levert uren oponthoud op”, zegt oprichter Siete Hamminga van Robin Radar Systems in Den Haag, die de apparaten levert. „Onze systemen detecteren dag en nacht vogels. Dan moeten ze nog wel verjaagd worden, bijvoorbeeld met groene lasers en drones in de vorm van echte roofvogels.”
De luchtmacht tekent een meerjarencontract voor zes vogelradars, één op elke militaire vliegbasis in Nederland.
Hamminga: „Voor snelle, laagvliegende gevechtsvliegtuigen zijn vogels zo mogelijk een nog groter risico. Sinds 1950 is daardoor al twaalf keer een toestel gecrasht. De Hercules-ramp is een sprekend voorbeeld.”
Met de komst van de peperdure Joint Strike Fighter (F-35) wordt de noodzaak om vogelgevaar uit te bannen volgens een zegsman van de luchtmacht nog groter. De radaropdracht heeft een waarde van zeven miljoen euro, inclusief onderhoud.

bron: De Telegraaf
foto: Robin Radar Systems

Bekijk ook

Van restauranteigenaar naar papegaaienshow: ‘Ik ben alles verloren’ (met video)

Met elke zonnestraal staat Salvatore met zijn papegaaien op Scheveningen. Voor een luttele € 2,- ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *