donderdag 25 april 2019
Homepage | foto & film | Van restauranteigenaar naar papegaaienshow: ‘Ik ben alles verloren’ (met video)

Van restauranteigenaar naar papegaaienshow: ‘Ik ben alles verloren’ (met video)

Met elke zonnestraal staat Salvatore met zijn papegaaien op Scheveningen. Voor een luttele € 2,- mag je poseren met een van de vogels van de Italiaan. Dit is niet altijd zo geweest. Salvatore had zijn eigen restaurant op Kijkduin, maar toen hij – naar eigen zeggen – alles verloor, had hij alleen zijn papegaaien nog.
We treffen Salvatore op Scheveningen tijdens een van zijn ‘optredens’ met de vogels. Er staat een groep toeristen om hem heen te trappelen, wachtend tot zij 1 van de vogels op hun schouder krijgen. Het aanschouwsel wekt onze interesse. Wie is deze man?
Restaurant op Kijkduin
Salvatore is in de jaren ’70 vanuit zuid Italië naar Nederland gekomen. ”De gouden tijd!” zegt de Italiaan. ”Mensen waren vriendelijk en gastvrij. Dat is nu niet meer. Iedereen is met zichzelf bezig.” Nadat Salvatore naar Nederland was gekomen opende hij, met een paar compagnons, een restaurant op Kijkduin.
Als ‘leuke attractie’ of ‘mascotte’ nam Salvatore een papegaai mee naar het restaurant. ”De papegaai praatte alles na wat ik zei en dat vond ik geweldig! Die beesten zijn gewoon echt fantastisch. Ze zijn mijn lief en mijn leven. Toen ik door omstandigheden het restaurant verloor was de papegaai alles wat ik nog had. Dus ben ik er mee gaan optreden.”

Optreden met Martin Gaus
Zo gezegd, zo gedaan startte Salvatore 35 jaar geleden met het optreden met zijn lievelings papegaai ‘Arabella’. De show is succesvol en er komen steeds meer papegaaien bij. Salvatore doet zijn show op feesten, op straat en met zijn ‘springende vogel act’ treed hij zelfs op met Martin Gaus. Na 10 jaar show vindt hij zijn plekje op Scheveningen waar hij nu, na 25 jaar nog steeds staat.
De papegaaien C.A.O
Het ziet er geweldig uit zo’n papegaai op je schouder, maar wat vindt de papegaai er eigenlijk zelf van? Salvatore verzekerd ons dat de papegaaien goede arbeidsvoorwaarden hebben. ”Je kan niet met de papegaaien werken als ze gestrest zijn. Ze mogen daarom niet langer optreden dan 2 uur per dag. Ook moet de temperatuur goed zijn. Het moet warm zijn, maar het mag niet warmer zijn dan 25 graden. Ook mag het niet te hard waaien.” Terwijl Salvatore dit vertelt sprayt hij de snoezige vogeltjes nog even in met wat water. ”Dat vinden ze heerlijk.”

Vrouw wordt er gek van
Is Salvatore niet aan het werk? Dan is hij thuis met zijn vrouw, zijn zoon en zijn 12 (!) papegaaien. Je moet er maar zin in hebben! ”Mijn vrouw vindt het niet altijd leuk, al die vogels. Ze wordt er soms gek van. Ik niet hoor. Ik houd van mijn vogels.” Over de toekomst is Salvatore zeker: ”Jullie zullen mij nog wel even blijven zien op Scheveningen. Of misschien wel bij jullie thuis! Ik ben namelijk ook in te huren voor feesten en partijen.”

bron/citaat: indebuurt.nl

Bekijk ook

Nationale kampioenschappen 2020

De Mondial ligt nog maar net achter ons of de voorbereidingen voor het NK zijn ...

3 opmerkingen

 1. Salvatote? Nu gaat iedereen weer roepen dat je deze vogels niet mag gebruiken,? Voor een optreden? De partij voor de dieren gaat er kamervragen over stellen,kritsich fauna beheer zal zeggen dat je een circus bent, alle andere organisaties ,die er maar ergens geld uit kunnen slaan ? Zullen beginnen te schreeuwen, stichting aap wil je vogels wel opvangen.
  Ja vroeger waren deze organistaties er niet ? Toen werden er geen geldelijk gewin in gezien? Nu wel?
  Dus ? Het geld gaat voor het beestje,
  Ik hoop ? En dat zul je wel doen ,dat je jouw vogels met liefde verzorgd ,
  En wens je veel succes.

 2. Ben benieuwd wat zijn compagnons hebben.

 3. Ja vroeger.

  Als ik mij niet vergis mocht men vroeger met hond binnen in winkels, cafés, zelfs in restaurant.
  En nu! Worden zelfs in pretparken, attractieparken niet meer toegelaten. Zelfs op sommige recreatiedomeinen zijn honden verboden.

  Dat dieren-vogels in het openbaar niet meer mogen tentoon worden gesteld hebben te maken met impulsief aankoop dieren-vogels.
  Denk maar aan impulsief aankoop vanwege één of ander dier-vogel die voorkomt in film. Zoals in het verleden soort hond, dalmatier, of recent soort uil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *