dinsdag 21 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | Uitbraak van paramyxovirus bij duivenhouder in Roosdaal: gemeente treft maatregelen

Uitbraak van paramyxovirus bij duivenhouder in Roosdaal: gemeente treft maatregelen

Er is een uitbraak van het paramyxovirus vastgesteld bij een duivenhouder in Roosdaal (Vlaams-Brabant). Dat meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV). Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de gemeente Roosdaal neemt wel de nodige maatregelen.
Paramyxo is de mildere vorm van Newcastle disease bij duiven. Het gaat om een aangifteplichtige ziekte. Daarom hebben de gemeentelijke overheden van Roosdaal de vereiste maatregelen getroffen: beschermingsgebied van 500 meter, verbod op verzamelingen in het gebied, vaccinatie van alle pluimvee en duiven. Deze maatregelen blijven geldig gedurende 21 dagen.

Newcastle disease is een erg besmettelijke virusziekte, waar vogels gevoelig voor zijn. Bij dieren die besmet raken, kunnen zenuwsymptomen optreden. Het virus kan ook leiden tot de dood bij de dieren.

Vaccinatie
Voor pluimvee op bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen de ziekte verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.

De mens is niet gevoelig voor deze ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen risico in.

bron: hln.be
afbeelding: eerder geplaatst

Bekijk ook

Stelletje strijkt neer op nest doodgeschoten ooievaar

DE LUTTE – Het ooievaarsnest langs het spoor in De Lutte, waar begin deze maand ...

1 opmerking

  1. Dat vaccinatie verplicht is bij pluimvee op bedrijven en of pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen hebben te maken met Overheidsmaatregelen.
    Volgens de Wet is het verboden gevaccineerde dieren/vogels en niet gevaccineerde dieren/vogels te houden in een en de zelfde ruimte.
    Is onder andere ook van toepassing bij kanaries (vaccinatie kanarie-pokken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *