vrijdag 24 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | Uil zat vast op een zelfgemaakte lijmplank.

Uil zat vast op een zelfgemaakte lijmplank.

Vogelopvang De Wulp in Den Haag heeft een bosuil gevonden die vastzat op een zelf geknutselde lijmplank. Zo’n plankje wordt gebruikt voor het vangen van muizen en ratten. De arme vogel zat er helemaal in vast en leek niet meer te redden.
Gelukkig dachten de medewerkers van De Wulp daar anders over. Zij hebben geprobeerd de vogel er zo snel mogelijk bovenop te krijgen. Zeker ook omdat hij misschien een broedend vrouwtje heeft, die nu alleen zou zitten. Het broedseizoen van de bosuil is namelijk net begonnen en die uilen zijn erg trouw aan elkaar.
Uitvliegen
Na heel wat uren werk en stressen is het uiltje weer helemaal schoongemaakt. Ook waren zijn veren onbeschadigd dus kon hij gisteravond al weer losgelaten worden. Als dan ergens zijn broedende vrouwtje zit is hij maar 1 nachtje weggeweest.
Lijmplankje
“Het ging hier om een zelf geknutseld lijmplankje”, vertelt een medewerker van de Wulp. Zulke plankjes zijn verboden, maar de speciale lijm is nog wel verkrijgbaar. “De plankjes worden gemaakt tegen muizen, maar vaak komen we vogels tegen die erin vast zitten. Het is een barbaarse methode!”
Wij hopen dat mensen beter nadenken voordat ze zo’n plankje maken, want te vaak zitten er vogels en andere dieren in vast. “We hebben wel eens een heel gezin van koolmeesjes gevonden.”

bron:indebuurt.nl

Bekijk ook

Buik vol (van) plastic

Een lamme vleugel, een geknakt pootje, ondervoede jonkies. Eenmaal in de zorgzame handen van De ...

6 opmerkingen

 1. Dat dergelijk producten (lijm-plank) nog te verkrijgen zijn hebben te maken met EU- jacht-richtlijn 2009 (lijmjacht). Volgens die die EU-richtlijn is het verboden, maar voorziet in afwijkingen wanneer er geen andere bevredigende methode is. Sommige EU Lidstaten (Frankrijk-departementen) maken daar gretig gebruik van. Onlangs is bij de EU een algemene klacht ingediend.
  Begin deze maand zijn in Frankrijk bij een stroper-jager 10093 van dergelijke “lijmvallen” in beslag genomen. Samen met 17 jachtwapens en een groot aantal levende-dode vogels. De persoon in kwestie-stroper riskeert twee jaar gevangenis straf en 150000 Euro boete.
  EU-richtlijn is niet het zelfde als een EU-verordening. EU-verordening is bindende rechtshandeling die in de hele EU van toepassing is. Bij EU-richtlijn mogen de EU-Landen zelf de wetgeving vaststellen om één of ander doel te bereiken. En waar sommige Franse departementen, en of ander Landen (malta) gretig gebruik maken met alles wat onder noemer jacht vallen

 2. Het lijm plankje ,is niet prettig voor muizen en ratten,maar gif is niet prettig voor de dieren die het krijgen , en diegene die deze dieren weer opeten, katten los lapen om muizen te vangen ,is ook geen oplossing omdat schade aan de bijvangsten zoals vogel veel groter is niet alleen de oude worden gevangen de nestjes gaan ook dood.
  Het vangen op een klemmetje zou een oplossing zijn ,mits ? Deze goed verstopt is ,en er geen andere dieren opkomen,
  Ja al met al,,zullen de muizen en ratten, en de vangers ,en de voor ? Entegenstanders eens om tafel moeten gaan zitten?
  En wat concluderen?? Dat je het nooit met elkaar ééns wordt.
  Muizen en ratten ,zullen altijd bestreden worden,met name hun ziektes bij de ratten, en de slechte reputatie bij de muizen.

 3. “De politie zet het onderzoek voort”.
  Opnieuw vogels in beslag genomen bij de zelfde vogelhandelaar in Dessel.
  Volgens de zaakvoerder werd hij opgelicht door de kweker.
  Op meerdere plaatsen binnen de EU verschillende vogels in beslag genomen en of procesverbalen op weg naar en of terugweg vogelmarkt Zwolle. Ook plaatselijk worden bij personen-handelaars zelf gebeueren er onderzoeken.
  Vogelmarkt Zwolle wordt nu beschouwd als economisch-commercieel.
  Het klopt dat volgens de vorige marktvoorzitter de organisatie-vogelvereniging ook btw betaalte. Dat had te maken met economisch concurerend (handelaars betalen btw). Als die vereniging onder het maximum jaarbedrag bleef, dan werd die btw terugbetaalt (vrijstelling van btw). Was dit niet het geval, dan kon-kan die vereniging-vzw de btw aftrekken. Door bijvoorbeeld geen btw te betalen bij huur Ijsselhallen, en of inhuur materiaal, personen (bewaking-beveiliging), etc.
  Wat neerkomt op nul operatie.
  Nu is dat bij Vogelmarkt Zwolle niet meer van toepassing. Is onder andere het EU-economisch dieren-vogeltransport van toepassing. Zijn vogels in autocars vogelmarkt Zwolle, eigenlijk binnen de EU niet langer toegelaten.

 4. het verhandelen op een kleine schaal 1 op 1 is toegestaan? het verhandelen 5 op 5 kopers en verkopers ook.
  zet men deze allemaal op een zelf af gehuurde ruimte dan zijn het in de ogen van veel organisaties .en mensen .ineens handelaars?
  is net zoiets als
  je rijd zaterdags met je kinderen naar de sport?
  neem je er 2 meer mee?
  en de andere leden rijden achter je ?
  met een aantal aotos ben je een transport onderneming.
  ook de stelling die u inschat is niet helemaal correct j.elsen
  ik heb een aantal jaren geleden een plaats gekregen van een handelaar.omdat die er mee stopte en alles vergeven was.
  Dit nu een handelaars plaats is.
  ben ik nu dan een handelaar?
  omdat de vorige plaats van een handelaar was?
  als ik een gebruikte taxi koop .ben ik dan een taxi bedrijf.
  en wat te doen met de konings markten .waarbij de gemeente plaatsen doet toekomen.aan kleine gezinnen die hun overbodig spul verkopen.
  zijn dat handelaren.
  we hebben een beginsel gelijkheid.iedereen dezelfde rechten.

  • Vraag mij af is elke verkoper een handelaar.Als de lijm gebruikt wordt met een ander doel dan waar het voor bestemd is dan wordt het een ongeoorloofd middel.Een auto wordt tegenwoordig ook voor andere dingen gebruikt dan vervoeren.

 5. tja als er alleen nog maar ratten/muizengif in mini porties verkrijgbaar is moet je uitwijken naar iets anders dat werkt. natuurlijk is het niet diervriendelijk echter bij mij zijn muizen ongedierte die ziektes over brengen en op welke manier ook verdelgt moeten worden. . verder zul je moeten verdelgen om een plaag te verkomen. boeren zetten massaal hun velden onder water om de muizen te verdelgen en dan roept de bond voor dieren heel hard dat dat zielig is…..maar wat moet je anders???? leuk hoor zet geen gif of dergelijke in de roofvogels lossen het wel op….kom op zeg hoe moet 1 roofvogel in een woonwijk in huis, schuur , tuin etc muizen/ ratten opruimen. dadelijk krijgen we allemaal ziektes in ons land die normaal alleen in 3de wereld landen nog voorkomen. ze gooien ons gewoon terug naar de middel eeuwen met hun beleid . jammer dat de uil op zo’n plankje terecht kwam. want normaal zet je zo’n plankje in het looppad van de muis neer. die erop loopt en blijft vastplakken dan. en ja inderdaad leeft ie dan nog jammer voor de muis maar dat is dan wel weer 1 ziekte verwekker minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *