dinsdag 16 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Tienduizenden fokvogels leven in draadgazen hel

Tienduizenden fokvogels leven in draadgazen hel

Uit een onderzoek van de BBC voor het programma Inside Out London blijkt dat tienduizenden fazanten en patrijzen die als fokdieren worden gebruikt voor de jacht, op vreselijke wijze zijn gehuisvest. De vogels zitten hun leven lang in krappe, draadgazen kooien, zonder enige vorm van verrijking. Het enige dat telt is het voortbrengen van nageslacht, om op landgoederen in Groot-Brittannië af te schieten.
Aanvoer voor jacht
Wie denkt dat vogels die worden afgeknald door jagers een natuurlijk en vrij leven hebben geleid, en vanwege hun stijgende aantallen ‘beheerd’ moeten worden, komt bedrogen uit. De programmamakers maakten beelden bij drie fokkerijen, waaruit blijkt dat fazanten en patrijzen met duizenden dieren in rijen vol draadgazen, kale kooien worden gehouden. Dag in dag uit brengen ze hun leven door in een hel, om eieren te leggen. Hun kuikens wacht een kort leven in vrijheid op een uitgestrekt landgoed, tot het moment komt dat een groep jagers de vogels afschiet, voor de lol en een feestmaal. De jacht levert de economie jaarlijks zo’n 157 miljoen euro op.
Angst en stress
De volwassen broedvogels hebben een ellendig leven. Ze bezeren hun pootjes aan het kale gaas en springen tegen de afrastering boven hun hoofden in hun pogingen te ontsnappen. Het is dan ook niet vreemd dat veel vogels verwondingen hebben. Sommigen breken zelfs hun nek, stikken of sterven van de honger. De verslaggevers vonden ook vogels die in de overvolle kooien waren dood gepikt door de andere gestreste dieren. De condities waaronder deze vogels worden gehouden, is al enige jaren voor kippen illegaal. De controle bij vogels die gefokt worden voor de jacht is echter blijkbaar nihil.

bron: Piepvandaag
foto: eerder geplaatst

Een paartje fazanten
Een paartje fazanten

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

3 opmerkingen

  1. Schandalig!!!

  2. Dit is al jaren verboden in Nederland, zelfs het houden van fazanten is zo geregeld dat je deze geringd moet hebben ,uitzetten voor de jacht is niet toegestaan in Nederland,
    Maar dit verhaal doet denken en de suggestie wekken dat dit in Nederland is ,NIET dus.
    Ja wat er in andere landen gebeurt is niet altijd fraai ,maar verteld dan ook dat het hier anders is .

  3. verschueren frans

    Ook bij ons in Belgie mogen geen fazanten en patrijzen voor de jacht gekweekt en losgelaten worden. Ook als wij deze vogels in voliere willen houden moeten zij van een gepaste ring voorzien zijn anders wordt je zwaarder gestraft dan met je wagen door het rode licht te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *