zaterdag 24 februari 2018
Homepage | inheemse vogels | Succesvol jaar voor broedende kraanvogels

Succesvol jaar voor broedende kraanvogels

De kraanvogels doen het goed in Nederland en dan met name in Drenthe en Friesland. Van de twintig getelde broedparen, zijn er inmiddels vijf kuikens uitgevlogen in onder andere het Dwingelderveld, Drents Friese Wold en het Fochteloërveen. Een prachtig resultaat voor deze bijzondere vogel.

Boswachter Martin Snip: ‘waarschijnlijk profiteerden de kraanvogels dit jaar van het natte voorjaar. Doordat de broedplek vaak rondom erg nat was, bleken er minder nesten leeggehaald te worden door roofdieren. De overvloedige regen zorgde voor ondergelopen wandelpaden. Voor wandelaars waren de afgesloten paden minder leuk, de kraanvogels genoten daardoor van de extra rust’.

Fochteloërveen
Na honderden jaren afwezigheid keerde de kraanvogel in 2001 terug naar Nederland. Het eerste kuiken zag het levenslicht in het Fochteloërveen. De jaren daarna bleek het uitgestrekte en natte hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de kraanvogel. Vanuit deze kraamkamer verspreidde het majesteuze dier zich langzaam verder over Nederland. Inmiddels zijn er in 2016 broedende paartjes te vinden in het Dwingelderveld, Holtingerveld, het Drents Friese Wold, Bargerveen en Midden-Drenthe. Van de acht broedparen in het Fochteloërveen vloog er nu eentje uit.

Tekst: Natuurmonumenten
foto: eerder gepubliceerd

kraanvogels met jong foto Okko Vos 2014

Bekijk ook

Wanneer slaat de vink weer ?

Het is weer tijd voor de vinkenslag. Uit 17 jaar Natuurkalenderwaarnemingen blijkt dat de vinkenslag ...

1 opmerking

  1. Jammer,dat zo weinig iets snappen van de natuur.
    Als het leefklimaat verdwijnt voor een vogelsoort,zal deze zijn heil ergens anders zoeken of dat nu komt door voedsel,of broedplaatsen,deze komen weer terug als de habitat weer verbeterd is,kijk naar de geelgors,sinds we weer graan verbouwen,komen deze weer massaal voor,zo gaat het met alle soorten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *