dinsdag 23 april 2019
Homepage | inheemse vogels | Succes bestrijding eikenprocessierups met vogels nog groter dan verwacht

Succes bestrijding eikenprocessierups met vogels nog groter dan verwacht

De resultaten van het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups in het Drentse Wapserveen zijn boven verwachting. Tijdens de proef werden de rupsen onder andere met vogels en grootoorvleermuizen aangepakt. En dat leverde 85 procent minder nesten op.
Voor de proef is drie jaar uitgetrokken, maar het eerste jaar is al duidelijk succesvol. Dat meldt Nature Today. Op de proeflocatie aan het Westeinde werden 64 bomen getest. Daar werden 32 nesten gevonden. Een groot deel van de nesten was aangevreten, vier waren zelfs compleet leeggegeten.
Proeflocaties
Om het resultaat te kunnen vergelijken werden op een andere locatie, aan de Van Helomaweg, ook 64 vergelijkbare bomen in de gaten gehouden. Daar zaten in totaal 195 nesten in. Ook waren de nesten hier veel groter.
Tijdens de proef werden nestkasten voor koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten en voor grootoorvleermuizen opgehangen. Dat zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
Ook werden er duizenden verschillende soorten planten van tientallen soorten aangeplant die sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen lokken. Ook dat zijn natuurlijke vijanden van de rups.
Tevreden
De projectgroep is tevreden over de resultaten. “Het succes, direct in het eerste jaar al, is groter dan we hadden gehoopt en verwacht. Het project gaat drie jaar lopen waarbij het in samenwerking met de gemeente Westerveld verder ‘uitgerold wordt’ over andere plaatsen in de gemeente”, schrijven ze op Nature Today.

bron: rtv Drenthe

De eikenprocessierups kan een plaag zijn.

Bekijk ook

Boerenzwaluw keert terug

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Maar, dit zomerse paasweekend en de weken erna keren ...

2 opmerkingen

 1. Hallo?
  Heb je zoiets
  ?
  De onderzoekers melden ?? Dat er veel minder insecten zijn?
  We worden lekgeprikt door de proccesie rupsen.onze buxes word kaalgevreten door de buxes rups .savonds vliegen er buxesmotten.hoornaars maken ons dol van het gezoem.
  Nog nooit zoveel vliegen gezien .in allerlei soorten.zelfs nooit gehoord van de clustervlieg .nu wel.
  500 ton insecten opgevreten door de zwaluw En.
  Waarbij ik aanmerk , dat ik in overleg met hun heb begrepen dat het 785.982 kilo was🤣 en nog durven onderzoekers te beweren dat er minder insecten waren🙄
  Welke onderzoeker spreekt de waarheid😤.ik denk ik.
  Want dat denken zei ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *