maandag 18 december 2017
Homepage | inheemse vogels | Stokoude en piepjonge vogels.

Stokoude en piepjonge vogels.

Scholeksters broeden op pas ingezaaid maïsland, op aardappelakkers, in weilanden en op industrieterreinen en  op platte daken.

De gevaren voor eieren en kuikens zijn legio. Akkers worden bespoten met gif, weilanden gemaaid en hoe komen halfwas jongen van het platte dak af. Sinds 1990 daalde de populatie scholeksters in ons land met 65 procent. Sovon Vogelonderzoek Nederland begon bonte pieten te ringen, vijfhonderd per jaar, om de oorzaak van de afname te achterhalen. Het bleek dat meer dan de helft van de jonge vogels het eerste jaar niet overleeft door activiteiten op hun geboorteplek. Er zijn uitzonderingen. De normale leeftijd van een scholekster is twintig jaar. Onlangs troffen vogelaars op de Maasvlakte een geringde scholekster aan. Het nummer werd afgelezen. De vogel bleek in 1972 te zijn geringd. Volgens de gegevens van Vogeltrekstation Wageningen was de vogel geringd toen hij twee jaar was. Deze scholekster had de respectabele leeftijd van 46 jaar. Uitzonderlijk.

Leeftijd van vogels
Zangvogels van park en tuin, mezen en vinken, bereiken een leeftijd van zes tot acht jaar. Ganzen en eenden kunnen twintig jaar worden. Let op de Waddeneilanden op aangespoelde dode vogels. Kijk eens of een eidereend, rotgans, mantelmeeuw of steltloper een pootring heeft. Neem de ring mee en meld datum, vindplaats, vogelsoort en ringnummer op Postbus 50, 6700 AB in Wageningen of via info@vogeltrekstation.nl. Na enige tijd krijg je bericht over de plaats waar de vogel is geringd en het jaar waarin dat is gebeurd.

bron: Hoogeveensecourant

oudnieuw

Bekijk ook

Merel is Vogel van het Jaar 2018 in Vlaanderen

De merel is verkozen tot Vogel van het Jaar 2018. Dat laat Vogelbescherming Vlaanderen weten. ...

1 opmerking

  1. Dus deze vogels zijn er pas van naar 1900 ,want toen begon de grotere aardappel boeren en industrie te onstaan ,nog maar niet te spreken over maïs land en gebouwen met platte daken.
    Of zit ook hier een andere oorzaak achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *