woensdag 22 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | STEEDS MINDER STADSVOGELS IN NEDERLAND

STEEDS MINDER STADSVOGELS IN NEDERLAND

Het gaat niet goed met de stadsvogels in Nederland. Van dertien van de twintig vogels in stedelijk gebied is sinds 1990 de populatie afgenomen. Een van die vogelsoorten, de kuifleeuwerik, is zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. De Europese kanarie is hard achteruitgegaan, blijkt uit cijfers van het CBS en Sovon.

Afgenomen
Vogelsoorten waarvan meer dan 32 procent van de Nederlandse populatie in de stad broedt, worden stadsvogels genoemd. Tussen 1990 en 2017 is het totaal aantal vogels van deze soorten gemiddeld met meer dan helft afgenomen. Alleen met de huiszwaluw gaat het goed. Zowel in stedelijk als landelijk gebied neemt de populatie van deze vogel toe.

Veel gebouwen
Dat het over het algemeen niet goed gaat met de stadsvogels heeft te maken met het feit dat er veel gebouwd wordt. Hierdoor verdwijnen landjes met onkruid waar de vogels van leven. Daarnaast kiezen tuinbezitters vaak voor tegels in plaats van groen. De voedselbronnen voor vogels worden daarom steeds schaarser.

Bron/Citaat: ANP/Vroegevogels

Bekijk ook

Herken de knobbelzwaan (Cygnus olor) video

Volwassen knobbelzwanen hebben een helder wit verenkleed met boven de snavel een duidelijk zichtbare knobbel. ...

2 opmerkingen

  1. Ja maar veel stadsvogels waren bosbewoners,de merel kwam voor 1940 alléén in het bos voor. En de houtduif ,heet toch ook géén stadsduif.
    En laten we eerlijk zijn? Wie er nu graag in de stad wonen🤔

  2. Vroeger had je de antenne sijsjes nu de patat meeuwen.En waar de duivenmelkers niet zo blij mee zijn slechtvalken en de exoten vliegen je letterlijk om de oren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *