woensdag 17 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Spectaculaire terugkeer zeearend in Nederland

Spectaculaire terugkeer zeearend in Nederland

Bijna alles aan de zeearend spreekt tot de verbeelding, zelfs voor mensen die geen vogelaar zijn. Zijn bijnaam ‘vliegende deur’ heeft de zeearend te danken aan het formaat van zijn vleugels. Met een spanwijdte van 180-224 cm is hij de grootste roofvogel van Europa en dat is inderdaad net zo groot als een deur. Maar deze toppredator is ook een indicator voor de kwaliteit van grote natte natuurgebieden met veel vis, schoon water en respect van de mens voor de natuur. De zeearend vervult als het ware een ambassadeursfunctie voor grootschalige natuurontwikkeling. Tot de verbeelding spreekt ook de terugkeer van deze soort in Europa. Maar weinig mensen hadden voorspeld dat zo’n kritische vogel, die zich maar langzaam voortplant, zo snel in aantal zou toenemen. De koning van de lucht broedt sinds een paar jaar weer in Nederland: leve de koning!

Opmars in Nederland In 2015 hebben 6 paren zeearenden in Nederland gebroed, maar dat is eigenlijk maar sinds kort Een kleine tien jaar geleden is het eerste Nederlandse zeearend-jong uit het ei gekropen in de Oostvaardersplassen. Het is natuurlijk niet helemaal uit te sluiten dat er al eerder zeearenden in Nederland gebroed hebben, maar bewijsmateriaal daarvoor ontbreekt. Niet in de laatste plaats omdat onderzoek (en documentatie!) daarover ontbreekt.

Het eerste Nederlandse broedgeval volgde nadat een paartje in het jaar daarvoor de zomer gezamenlijk had doorgebracht in de Oostvaardersplassen. Het paar bestond uit een tweedejaars vrouwtje (gekleurringd in Sleeswijk-Holstein) en een adulte man die sinds de winter van 2004/05 aanwezig was.

bron:Vogelbescherming
foto:“Seeadler-flug” by Uclax op de Duitstalige Wikipedia

De zeearend in volle vlucht, zo doet hij zijn bijnaam "vliegende deur"alle eer aan
De zeearend in volle vlucht, zo doet hij zijn bijnaam “vliegende deur”alle eer aan

Bekijk ook

MAAK JEZELF BLIJ MET VOGELS DICHTBIJ

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *