woensdag 17 oktober 2018
Homepage | regelgeving | ‘Smokkel vogel erger dan drugs’

‘Smokkel vogel erger dan drugs’

ALPHEN AAN DEN RIJN – Er moet meer aandacht komen voor de duistere kant van de handel in schaarse soorten en de rechter moet strenger straffen. Handel in zeldzame vogels en reptielen brengt de aarde misschien wel meer schade toe dan de wapen- of harddrugsmarkt. Dat betoogt criminoloog Daan van Uhm, die dinsdag promoveert. De grens tussen legaal en illegaal is in de wereld van de ‘wildlife trade’ flinterdun, betoogt hij.

Van alle inbeslagnames van ivoor en andere producten van illegale stroperij in de EU, vindt 14 procent in Nederland plaats. Dat zegt criminoloog Daan van Uhm vandaag in De Telegraaf. Hij nam onder meer cijfers in de Europese Unie onder de loep en promoveert vandaag op het onderwerp.

Op EU-niveau vertegenwoordigt ons land maar liefst 14 procent van de inbeslagnames van dieren en dierproducten door douane en politie, zo heeft Van Uhm vastgesteld. “Wellicht vanwege de effectieve handhaving, maar ook door de centrale ligging en de aanwezigheid van een grote haven en luchthaven.” Alleen al op Schiphol nam de douane in 2012 vijftig slagtanden in beslag, die via Nederland vanuit Afrika naar Azië werden gesmokkeld. Niet alleen buitenlanders maken zich hier schuldig aan. Ook Nederlandse handelaren zijn actief met smokkel van producten van illegale stroperij, waardoor complete diersoorten dreigen uit te sterven. Van Uhm: “Zoals in Suriname waar grote aantallen levende vogels zoals kolibries en papegaaien vandaan komen of in Indonesië, een belangrijk herkomstland van levende reptielen en reptielproducten.” Ook de afzetmarkt in Nederland is volgens de promovendus groot en divers. “Naast de levende dieren – vogels en reptielen – gaan ook hier Chinese medicijnen waarin tijgerbotten zouden zitten over de toonbank. Of neem de huiden van reptielen die massaal in tasjes en horlogebandjes voor de modebranche worden verwerkt. Verder komen ook nog steeds grote partijen koraal ons land binnen”, zegt hij tegen De Telegraaf.
bron: Noordhollandsdagblad en Telegraaf
foto: birdeemag

smokkel

Bekijk ook

Colombiaans streven: duiven op het Plaza Bolivar niet langer voeren

Colombia is een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat toeristen niet langer voer geven ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *