woensdag 22 mei 2019
Homepage | regelgeving | Slib uit sloot mogelijk oorzaak van vogelgriep in Kamperveen

Slib uit sloot mogelijk oorzaak van vogelgriep in Kamperveen

Het Ministerie van Landbouw gaat onderzoeken of de uitbraak van vogelgriep in Kamperveen is veroorzaakt door het vermalen van slib uit sloten. Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij roept leden op om voorlopig geen slib te verpulveren in de buurt van pluimveebedrijven.

Deze week brak voor de derde keer in vier jaar tijd vogelgriep uit bij de eendenhouderij van de familie Mostert in Kamperveen. Het is een raadsel hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Financieel drama
,,Een menselijk en financieel drama”, zegt Hubers, die contact heeft gehad met de eigenaar. ,,Deze mensen hebben werkelijk alle maatregelen genomen om de vogelgriep buiten de deur te houden. Geïnvesteerd in de beste ventilatiesystemen, gezorgd dat ongedierte buiten de stal blijft, alle hygiënemaatregelen streng in acht genomen. En toch is het misgegaan. Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat het virus via de lucht moet zijn binnengekomen.”

Baggerwerk
Hubers sluit niet uit dat baggerwerkzaamheden de oorzaak zijn. Hij legt uit: ,,Wilde vogels poepen in sloten, ze komen op sloten en slib af om te eten. En die wilde vogels kunnen het virus bij zich dragen.” Het virus kan ook in de poep zitten. ,,In het water en bij koude omstandigheden kan het vogelgriepvirus lang overleven. Net als bij de gewone, menselijke griep. Het griepvaccin wordt niet voor niets ingevroren…”

Als boeren de sloten baggeren en het slib op de wal plaatsen, wachten ze tot het gaat vriezen om de troep te vermalen tot stof. Dat stof wordt vervolgens over het land uitgereden. In Kamperveen is dat ook gebeurd, door een buurman van Mostert. ,,Met de beste intenties”, zegt Hubers er bij. Hij vreest dat het virus nog in de stofdeeltjes aanwezig kan zijn en vervolgens via het ventilatiesysteem de stal binnenkomt.

Oproep aan leden
Bij een geval van vogelgriep in Boven-Leeuwen in 2016 zouden ook baggerwerkzaamheden uitgevoerd zijn. Daarom worden alle agrariërs opgeroepen om in de buurt van pluimveebedrijven voorlopig geen slib te vermalen. ,,Die oproep is aan al onze leden verstuurd”, stelt de LTO-zegsman.

Het ministerie laat weten deze theorie, net als andere mogelijke oorzaken, te onderzoeken. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is het daar hartgrondig mee eens en steunt ook de oproep van LTO. ,,Deze theorie werd na Boven-Leeuwen weggewuifd, maar nu is het tijd om dit goed te bekijken”, stelt Hennie de Haan van de vakbond. ,,Dan kunnen we het uitsluiten of vaststellen.”

bron:Destentor

De boederij en Kamperveen (foto eerder geplaatst)

Bekijk ook

DIERENMISHANDELING: DERTIG DUIVEN IN MINIHOKJES IN ALKMAARSE WONING

ALKMAAR – De dierenpolitie heeft tientallen duiven gered uit een woning in de Alkmaarse wijk ...

3 opmerkingen

 1. Of het nou de slib uit de sloot is of dat vogels er in gepoept hebben ? Het blijft belangerijk om te kijken welke tijd van het jaar dit gebeurt,
  Poepen zullen vogels in de natuur namelijk altijd doen,maar een zomer zal deze bacteriën vernietigen,een nat voor en najaar niet,

 2. Dat bewijs nog maar eens dat om het even welk levend wezen door zich te verplaatsen een zeker gevaar is/zijn voor insleep van een of ander virus, zoals de verschillende soorten vogelgriep virussen.
  Virussen/vogelgriep die zich via de lucht , al of niet gedreven door de wind, kunnen dus overal terecht komen. Niet alleen op akkers, weides, stro, etc. Dus ook op het even welk levend wezen, zoals vliegen, muggen, om het even welk soort dieren, vogels, mensen, etc. Want die stofdeeltjes die al of niet een of ander virus bevatten, zoals vogelgriep, kunnen door al die levende wezens worden overgedragen.
  Die stofdeeltjes komen ook terecht op daken, goten, etc, terecht, en die zo in het regenwater terechtkomen. Regenwater dat gebruikt wordt voor het reinigen van stallen, voertuigen, en of allerhande materiaal.

  Daarom dat al die verschillende preventieve vogelgriepmaatregelen belangrijk zijn. Zoals hygienische maatregelen, bezoekers verbod, registratieplicht van vogels/bezoekers, etc.
  Waarom zijn er op het ogenblik verschillende soorten vogelgriep A5N6, en waarvan er binnen de EU twee officieel gekend. Maar waarvan verschillende andere soorten vogelgriep A5N6 binnen de EU, niets of bijna niets van geweten is. Vooral laagpathogene vogelgriep A5N6.
  De verschillende soorten A5N6 zijn ontstaan door combinatie A5N8 x A5-N6.
  Hoe meer de N6 overheerst, hoe gevaarlijker voor de mens. De Aziatische A5N6.

  “Geen vogelgriep bij vogels in het wild, wat dan wel?”

  Men moet de moed hebben een koe een koe te noemen en een paard een paard te noemen.
  Het zijn in de eerste plaats zoveel als mogelijk de bronnen verschillende soorten vogelgriep uit te schakelen. Bij hoogpatogene soorten vogelgriep is doorgaans het kwaad al geschied. Het zijn de laagpathogene soorten vogelgriep die dringend moeten worden aangepakt. In de eerste plaats soorten laagpathogeen A5N6.
  Volledig uitschakelen bestaat niet.

  Opmerkelijk dat slachtoffers Disease X vooral in Latijns Amerikaanse Landen voorkomen, zoals Argentinie, Colombia, en niet zozeer in Azie.

  Virussen zoals vogelgriep bestrijden zijn algemene belangen.
  Algemene belangen betekent iedereen.
  Omdat het hier gaat om dier/vogel virus/ziekte in de eerste plaats al wie dieren/vogels bezit. Ook diegene die er rechtstreeks/onrechtstreeks mee in contact komen, Beleidsvoerders/verantwoordelijken, etc.
  simpel gezegd:
  IEDEREEN.

  EU vogelimport verbod (vanwege vogelgriep).
  Terecht of onterecht?

  Ja: als gaat om de gevaren van insleep vogelgriep.
  Nee: als het gaat om de gevaren van vogelgriep bij de vogels zelf.

  Dus de gemakkelijkste simpele oplossing was/is: Algemeen verbod EU vogelimport.

  Daar schuilen opnieuw de gevaren bij vogelevenementen.

  De simpelste, eenvoudigste, oplossing van de verschillende Overheden.

  Algemeen verbod vogelevenementen alle vogels, al of niet tijdelijk.
  Dit vanwege onoverzichtelijk, oncontroleerbaar.

  Wel beleidspersonen vogelbonden/vogelorganisatie, zorg ervoor dat het wel overzichtelijk, controleerbaar, is.

  • Al zou je alle vogelevenementen verbieden de vogelgriep is niet uit te bannen.En waarom steeds de vogelevenementen genoemd moeten worden lijkt mij puur uit frustratie.Er nog steeds geen verband aangetoond tussen vogelevenementen en de vogelgriep.Dat deze methode van opschonen van watergangen risico vol is,lijkt mij plausibel. Deze manier van opschonen lijkt mij ook niet gunstig voor het leven in deze watergangen/sloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *