woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | SLECHTVALK WEL DEGELIJK NEERGESCHOTEN

SLECHTVALK WEL DEGELIJK NEERGESCHOTEN

Uit onderzoek blijkt dat de slechtvalk die vorige week in Ieper werd gevonden, wel degelijk gedood is door hagelloodjes van een jachtgeweer.

Chris Lock stootte vorige week dinsdag tijdens zijn dagelijkse wandeling op een dode slechtvalk en twee gebruikte jachtgeweerpatronen aan het kanaal tussen Ieper en Boezinge. De poten en ringen waren afgesneden. Meteen ontstond de vrees dat de gedode slechtvalk het volwassen mannetje was van het slechtvalkkoppel, dat jaarlijks hun nest maakt in de torenspits van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal, een 5-tal km van de plaats van het kadaver.

De slechtvalk werd dinsdagvoormiddag onderzocht in het vogelopvangcentrum in Oostende. “Röntgenfoto’s tonen duidelijk aan dat de vogel hagelloodjes in de hals, borst en vleugels binnenkreeg”, vertelt Lieven Stubbe, milieu-educatief beambte van de stad Ieper. “Hiermee is dus bewezen dat de vogel wel degelijk werd neergeschoten met een jachtgeweer. Dit is nu officieel een ernstig jachtmisdrijf. De natuurinspectie van Agentschap voor Natuur en Bos West-Vlaanderen onderzoekt de zaak verder in samenwerking met de lokale politie Arro Ieper. Men onderzoekt nu het kadaver nog verder naar mogelijke info over leeftijd en conditie. Voorlopig zijn we nog niet 100% zeker dat beide broedvogels in de Sint-Maartenstoren verder broeden.”

Over de reden waarom de beide poten zijn afgesneden, wordt verwezen naar de vroegere praktijk om een premie voor de verdelging van roofvogels te verkrijgen bij de Belgische Duivenbond. “Tot 1966 betaalde de Duivenbond jaarlijks bijna 10.000 premies van 40 Belgische frank uit voor de verdelging van roofvogels. Dat moest toen worden bewezen door het aanbieden van de beide roofvogelpoten. Deze werkwijze is nu natuurlijk totaal verboden, maar blijkbaar niet vergeten.”

De stad installeerde in 2005 een nestbak voor slechtvalken in de torenspits om de Vlaamse populatie van ongeveer 100 koppels te doen aangroeien.

bron:focuswtv.be

Bekijk ook

Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Het eerste kievitsei van 2019 wordt vrijdag al gevonden, vroeger dan ooit in Nederland. Dit ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *