maandag 17 december 2018
Homepage | uitheemse vogels | Rode ibis vliegt van Veghel naar Oldenzaal, maar als eigenaar zich meldt is hij spoorloos

Rode ibis vliegt van Veghel naar Oldenzaal, maar als eigenaar zich meldt is hij spoorloos

De eigenaar meldde zich, maar de rode ibis die afgelopen weekend neerstreek in een weiland in Oldenzaal is sinds maandagavond niet meer op die plek gezien. De vogel bleek in Veghel te zijn ontsnapt.

Eigenaar Freddy Kroon uit Apeldoorn is ontdaan. De knalrode vogel ontsnapte dinsdag 1 augustus in Veghel uit de kofferbak van Kroons auto. ,,Ik had die dag in totaal zes rode ibissen gekocht van meneer Beks uit Erp. Ze zaten in dozen en eentje is er in geslaagd om daaruit te ontsnappen. Toen ik de kofferbak in Veghel open deed om er nog iets in te leggen vloog de ibis zo weg.”

De ibis is daarna volgens Kroon nog gesignaleerd in het Brabantse Beek, waar hij zich in een tuin voedde met engerlingen (keverlarves). Daarna was hij bijna vier weken spoorloos, tot hij zondag opdook aan de Duivelsdijk in Oldenzaal. Tubantia berichtte daar maandag over en de volgende morgen meldde Kroon zich bij de redactie als eigenaar. Hij wil graag dat het dier gevangen wordt: ,,Ik heb er zes gekocht. Twee wilde ik houden, vier waren voor de handel bestemd. Ik verkoop ibissen vooral aan Duitsers en Belgen, maar ze zijn bijvoorbeeld ook heel populair in Dubai. Een mooie ibis kan wel 1200 euro opbrengen.”

Beloning
Kroon heeft dus wel een beloning over voor degene die de ibis terugbrengt. Maar wie het dier moet vangen is onduidelijk. Volgens de Dierenbescherming rukt de Dierenambulance alleen uit voor dieren die verzwakt, gewond of in nood zijn. En die indruk maakte de ibis maandag in elk geval niet. De vogel moet bovendien nogal omzichtig benaderd worden. Volgens de oorspronkelijke eigenaar, Harrie Beks uit Erp, is het het beste om dat ’s nachts te proberen: ,,Als hij slaapt, in het donker, heb je de beste kans. Maar dan nog moet je zeker weten dat je hem in één keer kunt pakken, anders is hij weg. En als hij schrikt komt-ie niet meer terug.”

De ibis heeft twee dagen vertoefd aan de Duivelsdijk in Oldenzaal. Maar maandagavond haalde de eigenaar van het weiland de hooibalen van het land en daar is de vogel blijkbaar zo van geschrokken dat hij definitief weg vloog. Via de buurtapp is opgeroepen naar het dier uit te kijken.

bron: bd.nl

Kostbare vogel verdwenen ?

Bekijk ook

Zo helpt u vogels de winter door

Na de herfst, breekt voor vogels de meest barre tijd van het jaar aan: de ...

2 opmerkingen

  1. Ja kofferbak verkoop.komt nogal ééns in het nieuws. Ook nu weer🙄
    Toch hoop ik voor de ibis en eigenaar dat ze herenigd worden .wie dan ook maar de nieuwe eigenaar word een Arabier of een belg?en misschien wel een Duitser.

  2. Prachtige tip van Harrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *