woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | RECHTBANK UTRECHT VERBIEDT HET VERGASSEN VAN GANZEN

RECHTBANK UTRECHT VERBIEDT HET VERGASSEN VAN GANZEN

De rechtbank Utrecht heeft het vergassen van Grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen verboden. De provincie Utrecht had hiervoor aan de Faunabeheereenheid toestemming verleend tot en met augustus 2019.

De Faunabescherming heeft tegen deze ontheffing beroep aangetekend, onder meer omdat deze bestrijdingsmethode onvoldoende onderbouwd zou zijn. Er is geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen en ook niet dat door boeren geclaimde landbouwschade daardoor sterk afneemt. Om landbouwschade te verminderen zijn naar onze mening voldoende niet-gewelddadige middelen voorhanden. Ganzen kunnen gericht verjaagd worden van akkers, zonder duizenden ganzen te doden.

Tienduizenden ganzen doden
In oktober vorig jaar oordeelde de Raad van State al, dat de provincie Utrecht ten onrechte een ontheffing had verleend om, met dezelfde argumentatie, vele tienduizenden ganzen te schieten. De hoogste rechter oordeelde toen al, dat er geen bewijs werd aangevoerd waaruit zou blijken dat de aantallen ganzen en daarmee de landbouwschade, sterk zouden afnemen. Nieuwe argumenten om toch weer ganzen te mogen doden, zijn met de uitspraak van vandaag door de rechtbank ongegrond verklaard.

Vergassen van ganzen
Voor het vergassen van ganzen in de rui worden de vogels uren lang opgedreven. Totdat ze met honderden tegelijk de vergassingscontainer worden ingejaagd. Veel van de ganzen zijn jongen die nog bij hun ouders verblijven. Vergassen is daarom sowieso zinloos, omdat ook zonder dat veel van deze jongen de eerste winter niet overleven. De Faunabescherming verwacht dat de uitspraak van de rechtbank van vandaag gevolgen zal hebben voor andere provincies, waarin soortgelijke ontheffingen zijn verleend. De intensieve bestrijdingscampagnes van de ’s zomers in ons land verblijvende ganzen is niet alleen onnodig, maar vooral ook ineffectief. En daarmee, omdat het veelal gaat om beschermde soorten, in strijd met de wet.

Bron: Faunabescherming/Vroegevogels
foto: eerder geplaatst

Grauwe ganzen

Bekijk ook

Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Het eerste kievitsei van 2019 wordt vrijdag al gevonden, vroeger dan ooit in Nederland. Dit ...

2 opmerkingen

 1. Nu is alleen de vraag of de rechter naar de oplosssing kijkt of dat hij vind dat de onderbouwingen niet goed zijn.
  Dan zal hij met een goede onderbouwing dit wel goed keuren ? Ja een rechter is net een mens,
  Je moet hem kunnen overtuigen ,anders gooit hij de kont tegen de krib

 2. Misschien dat die andere Provincies de ganzen gericht verjagen van de akkers, zodat die ganzen terechtkomen op akkers in de Provincie Utrecht. Of nog beter, in de onmiddellijke omgeving pluimveebedrijven. Zodat risico’s insleep vogelgriep nog groter worden, ook bij vogel hobbyisten.

  Houden faunabescherming ook rekening met stresssituaties vanwege het verjagen, waardoor de ganzen verzwakken, minder weerstand hebben, met als gevolg grotere kans van aandoeningen/ziektes, zoals vogelgriep.

  Vogelgriep H5N6 bij Duits hobbypluimvee.
  Dit subtype voor de eerste keer ontdekt bij pluimvee in Duitsland.

  Wat opmerkelijk is dat vogelgriep voorkomt, ook huisdieren moeten binnen blijven, zoals katten, honden aan de leiband mogen naar buiten.
  Onder andere in Duitsland zijn meer en meer katten besmet met laagpathogene vogelgriep.
  Toch opmerkelijk dat in Nederland geen rekening wordt gehouden met vogelgriep bij hobbyisten.
  Dan is het logisch met de bewering dat vogelgriep niet voorkomt bij vogelevenementen. Terwijl de vaststellingen steeds meer het tegenovergestelde bewijzen.

  Al wie in Italie pluimvee beschikt en in totaal meer dan 50 dieren/vogels bezit is er een registratieplicht bij de gemeente van alle dieren/vogels. Ook de huisdieren zoals katten, honden, etc, worden daar bij gerekend, en vallen onder de preventieve vogelgriepmaatregelen pluimvee. Mogen aan geen enkel vogelevenement deelnemen.
  Daar is in Italie bij vogel hobbyisten heel wat om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *