vrijdag 24 mei 2019
Homepage | natuurbescherming | Provincie: vier ton voor ‘buienradar voor vogels’

Provincie: vier ton voor ‘buienradar voor vogels’

De provincie Groningen steekt bijna vier ton in een ‘buienradar voor vogels’. De Universiteit van Amsterdam gaat het ‘vogeltrek-voorspellingsmodel’ ontwikkelen.
De bedoeling van het model is dat er minder vogelslachtoffers vallen door de windmolens in de Eemshaven. Door middel van een radar kan dan voorspeld worden hoeveel vogels wanneer over de Eemshaven vliegen. Op drukke momenten kunnen windmolens even worden stilgezet.
Geen energie
Op de momenten dat de windmolens stilstaan, leveren die logischerwijs geen energie. ‘Je wilt dan ook dat de windmolens zo kort mogelijk stilstaan, en dat je het doet wanneer er daadwerkelijk vogels aankomen’, zegt gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) erover.
De Universiteit van Amsterdam en twee bureau’s hebben de opdracht gekregen om het model te maken, en verzamelden daarvoor afgelopen najaar al data. Dit voorjaar gebeurt dat opnieuw.
Stilstaan kost geld
De 373.920 euro die de provincie voor het plan uittrekt zijn niet de enige kosten. Ook wanneer de molens straks stilstaan kost dat geld. ‘Het is belangrijk dat daar geld voor wordt vrijgemaakt’, stelt Homan.

bron:rtvnoord

Windmolens op het land zijn een gevaar voor vogels, zoals deze in de Eemshaven

Bekijk ook

Buik vol (van) plastic

Een lamme vleugel, een geknakt pootje, ondervoede jonkies. Eenmaal in de zorgzame handen van De ...

1 opmerking

  1. Lijkt mij een zoethoudertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *