donderdag 18 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Project korhoenders op Hoge Veluwe stopt

Project korhoenders op Hoge Veluwe stopt

Tien jaar lang is geprobeerd om korhoenders terug te laten keren in Park de Hoge Veluwe. Nu gaat de stekker uit dat project.

‘De vlaggendragers van de heidegebieden’, zo worden de korhoenders genoemd. De laatste in het wild werd eind jaren negentig op het Park de Hoge Veluwe gezien. In 2007 begon een project om de vogel terug te krijgen in het park. Er werden vogels uitgezet. Hoewel die onder meer werden aangevallen door haviken, werden ze nog wel gezien.

Volgens Park de Hoge Veluwe kan de vogel alleen structureel terugkeren als er een grootschaliger aanpak komt, waarbij jaarlijks minimaal honderd vogels worden uitgezet. Daar bleek te weinig steun voor bij andere instanties. Overigens zijn er dit jaar nog wel weer nieuwe vogels uitgezet, maar dat zal hierna niet mee gebeuren.

Er is volgens de Hoge Veluwe geen subsidiegeld gestoken in het project.

bron:omroepgelderland

Bekijk ook

Roeken afschieten in Zuid-Holland mag

DEN HAAG – Het afschieten van roeken in fruitboomgaarden in de Alblasserwaard-Oost, de Tielerwaard-West, Vijfheerenlanden ...

4 opmerkingen

 1. Deze Dodo zijn een uithangbord geworden van natuurmonumenten en staatsbos beheer.
  Het is niet mogelijk om deze vogels terug te plaatsen. Dat men daar maar tonnen geld en subsidies in stopt .dat blijkt wel anders ga je het niet vermelden.net als op de Holterberg.een vogel kost 10.000 per stuk
  Geeft aan dat men is wakker moet worden.terug keren kan als de vogels een goede Habitat hebben.en dat is er niet.
  Teveel dieren die de korhoen op het menu hebben staan.en beschermd worden.
  De marters? Bunzing? Roofvogels in alle soorten ? Da’s? Vossen? Ja probeer je dan maar te handhaven.
  In de oostvaarder plassen zegt men dat is de natuur.??
  En hier zegt men wij willen dit door zetten ondanks de natuur?
  Zeker de school niet afgemaakt daar .En met een ander zijn geld kun je makkelijk strooien

 2. Het zijn niet de predators die dit hebben doen mislukken. De biotoop is kapot gemaakt door de mens ( moderne landbouw). Zo is het korhoen ook uit het Fochtelooerveen verdwenen. Het willen voorkomen van uitsterven door dieren te importeren, terwijl je weet dat je niets aan het biotoop kunt doen, is pure dieren mishandeling. Overigens zijn die Scandinavische korhoenders ook nog eens een andere ondersoort. Dat men dit wetende en ik mag toch veronderstellen dat die zo doorgeleerde boswachters dit allemaal hadden kunnen weten naast de dieren mishandeling daarvoor ook nog eens tonnen aan belasting geld heeft weg gesmeten is evenzo schandalig.

 3. Als de oorzaak van het verdwijnen van de korhoen niet is hersteld is het dweilen met de kraan open.Het lijkt er steeds meer op dat de ecologen proberen de natuur naar hun hand te zetten,lijkt mij water naar de zee dragen.

  • Het zijn niet de ecologen, ook al zijn er ook daar onder die opereren vanuit een verdienmodel en niet vanuit integere wetenschap. Het zijn de jacht gepreoccupeerde zogenaamde groene gilde figuren die hun wensen, niet nadenkend over de gevolgen ook voor de dieren, kortzichtig na jagen. En die ook nog eens overheden mee krijgen voor deze ongein, die veel dierenleed veroorzaakt en veel belastinggeld verspild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *