woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | Probleem voor marter en vogels: geen muis te bekennen op de Veluwezoom

Probleem voor marter en vogels: geen muis te bekennen op de Veluwezoom

Er zijn amper muizen op de Veluwezoom dit voorjaar. Dat is een probleem voor de torenvalk, uil, marter en buizerd. Voor hen is het nu moeilijk hun jongen groot te krijgen. Sommige dieren beginnen om die reden überhaupt niet aan eieren leggen.

De lage muizenpopulatie op de Veluwezoom is veroorzaakt doordat er afgelopen herfst weinig beukennootjes en eikels waren.

,,Een boom kan niet elk jaar evenveel eikels en beukennoten produceren’’, zegt Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging uit Nijmegen. ,,Bomen hebben daarin hun topjaren en mindere jaren. Soms gebruiken ze hun energie alleen om te groeien.’’

Overlast
Mensen die op de Veluwezoom wonen kunnen in huis juist wel extra last hebben van muizen. De diertjes zijn op zoek naar eten, dat in het bos niet voldoende aanwezig is. De Zoogdiervereniging plaatst ieder voorjaar in het bos op de Veluwezoom 360 vallen.

De muizen worden (levend) gevangen en na een markering losgelaten. Voor het eerst sinds de start in 2008 is in het bos geen enkele muis gevangen. In de heidevelden zijn 80 vallen gezet, waar slechts één aardmuis in terecht kwam. Ook de muizenpopulatie op de heide was nog nooit zo laag. Daarvoor heeft de Zoogdiervereniging geen verklaring.

‘Volgend jaar beter’
Muizen die honger lijden, uilskuikens die sterven in hun nest, torenvalken die vergeefs biddend in de lucht hangen, is er sprake van een natuurdrama op de Veluwezoom?
,,Nee”, zegt Dijkstra ,,Het is zelfs goed voor de dynamiek. De Veluwezoom zit bijvoorbeeld vol met boommarters. Die lopen nu naar gebieden met minder concurrentie, zoals in kleinere bossen in de Achterhoek. Dat brengt daar de populatie weer op peil.’’

Volgend jaar beter
Volgend jaar ziet het er beter uit. Dijkstra zag al beuken vol dikke knoppen. ,,Als er geen vorst meer komt en het wordt de komende zomer niet kurkdroog, dan bloeien de beuken uitbundig. Daar komen veel beukennootjes van.’’

bron:Gelderlander.nl
foto: Wikipedia

Een niet zelf gemaakte selfie van de bosuil

Bekijk ook

Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Het eerste kievitsei van 2019 wordt vrijdag al gevonden, vroeger dan ooit in Nederland. Dit ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *