dinsdag 21 mei 2019
Homepage | overige | Primeur: eerste kiwi uit het ei in Nederland

Primeur: eerste kiwi uit het ei in Nederland

Slechts 16 dierentuinen in de wereld fokken met de bedreigde Noordereiland kiwi (die oorspronkelijk alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt) en Avifauna is de enige deelnemende dierentuin waar dit jaar een jong uit een ei kroop. Trots is het vogelpark op deze prestatie.

Kiwi’s die in buitenlandse dierentuinen worden geboren krijgen een Maori naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners. Ook stuurt Avifauna jaarlijks veren van de vogels toe die de Maori’s gebruiken bij hun rituelen. De ambassadeur van Nieuw-Zeeland, Ms. Walker zal donderdag de naam feestelijk onthullen voor genodigden.

In Avifauna is er vanaf zaterdag 13 oktober de hele maand om 14.00 uur een weeg- en meetmoment, zodat alle bezoekers kennis kunnen maken met deze unieke vogel.

Kiwi’s zijn de kleinste loopvogels. De bruine vogel heeft vleugels maar ze lijken geen functie meer te hebben. Ze vinden hun weg door de nacht dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. De snavel heeft een goed reukvermogen. De neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel, iets wat geen enkele andere vogelsoort heeft. Ze zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het bekende fruit (het belangrijkste exportproduct in Nieuw-Zeeland) vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.

citaat/bron:avifauna.nl

 

Bekijk ook

Witte pauw Camping Bakkum vermist

Al een paar dagen missen de verzorgers van de kinderboerderij op Camping Bakkum een bijzondere ...

3 opmerkingen

 1. Ook dit is weer zo’n prachtig primeurtje voor de Nederlandse vogelkweek.
  Iets wat we niet moeten vergeten
  Nederland loopt voorop als het gaat om kweken bijzondere vogels.
  Ook de bijzondere kangaroe soorten worden in Nederland gefokt.
  Zoals de wallaroe de grijze reuzen de oostelijke en de westelijke .de rode reuzen .de zeldzame zand wallabie.
  Ja ook hier hoor je weinig van .maar hier loopt Nederland ook voorop in Europa.

 2. Thuatahi hopelijk niet de laatste.

 3. Hopelijk overleeft het en wordt het een volwassen vogel.
  De eerste 4-5 weken zijn van cruciaal belang, onder andere vanwege infectie gevaren. Die deels te maken hebben met het volume, grootte, van het ei, die in gevangenschap merkelijk kleiner zijn dan in de natuur. Zou ook een van de reden zijn waarom er zo weinig jongen uit het ei kruipen.

  Als er zoveel risico’s aan verbonden zijn, waarom dan publiek toelaten tijdens het wegen. Al zal dit allemaal gebeuren op een veilige afstand, achter glas. maar toch zijn toename van infecties bij dergelijk iets niet uit te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *