woensdag 17 oktober 2018
Homepage | regelgeving | ‘Particuliere’ vogelhandelaar houdt zich niet aan wet

‘Particuliere’ vogelhandelaar houdt zich niet aan wet

Naast het, in samenwerking met de dierenpolitie, opvolgen van meldingen van dierenleed en -mishandeling, voert de Landelijk Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken ook controles uit bij onder meer dierenwinkels. Tijdens zo’n controle kwam inspecteur Eduard Opperman op het spoor van een ‘particuliere’ vogelhandelaar in de omgeving van Tilburg. Wat die zich niet leek te realiseren is dat het ‘handelen om zijn hobby te bekostigen’ geen excuus is om je niet aan de wet te houden.

Op het adres aangekomen bleek dat de handelaar een groot aantal vogels in een schuur hield. De man verklaarde de dieren te hebben voor de handel, dit om zijn “eigen vogelhobby te kunnen betalen”. De omstandigheden waarin de dieren leefden waren slecht. Ze zaten met teveel in vervuilde kooien, ook was er geen ventilatie aanwezig in de schuur. Daarnaast voldeed de man niet aan de eisen die zijn vastgelegd in het besluit houders van dieren met betrekking tot het bedrijfsmatig houden van dieren. Zo hield hij geen administratie bij en gaf geen informatie over de verzorging van de vogels aan potentiële kopers mee. Ook ‘particuliere’ handelaren die dieren op meer dan incidentele basis verkopen moeten aan deze wettelijke regels voldoen.

Nieuwe controle
De handelaar is per brief op de hoogte gebracht van de eisen waar hij aan moet voldoen en welke aanpassingen hij in dit kader moet doen. Daarnaast bleken ook zijn eigen vogels er niet helemaal goed bij te zitten, ook hierover is hem een brief gestuurd. De LID-inspecteur zal nieuwe controles uitvoeren, als dan blijkt dat het nog steeds niet op orde is kan er strafrechtelijk worden opgetreden.
Vroegtijdig overlijden
Helaas is het met het welzijn van gehouden vogels in ons land slecht gesteld. Het gevolg hiervan is een hoog risico op vroegtijdig overlijden door slechte of ondeskundige verzorging.

bron: website dierenbescherming
foto: idem
HobbyVogelhandelaar web

Bekijk ook

Colombiaans streven: duiven op het Plaza Bolivar niet langer voeren

Colombia is een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat toeristen niet langer voer geven ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *