donderdag 18 oktober 2018
Homepage | wetenswaardigheden | ‘Papekiet’ staat opeens letterlijk in de spotlights

‘Papekiet’ staat opeens letterlijk in de spotlights

De 4,3 meter hoge Papekiet in de Jacob Loisstraat is misschien wel het meest onbekende beeld in de buitenruimte van Rotterdam. Om de vogel meer onder de aandacht te brengen wordt het groengele kunstwerk van Albert Kramer verlicht.

Met behulp van een sensor en twee kleine zonnepanelen springt de Papekiet (een kruising tussen halsbandparkiet en papegaai) tijdens de avondschemer automatisch aan. Plots is de straat middenin de Provenierswijk een stuk lichter in het donker. ,,Eerlijk gezegd had ik hem nog niet eerder gezien”, zegt buurtbewoonster Riet. ,,Als ik hier loop of fiets kijk ik niet omhoog. Dan ben ik meer met het verkeer bezig. Wel goed dat de gemeente meer kunst en verlichting in straten aanbrengt.”

De 40 kilogram zware Papekiet van schuim is sinds 2014 verweven in het woongebouw. Het beeld verwijst volgens het Centrum Beeldende Kunst naar de allochtone bewoners van Rotterdam-Noord die er volledig zijn ingeburgerd. ,,De halsbandparkieten zijn ooit in onze wijk terecht gekomen en hebben zich hier permanent gevestigd.”
Kleur
De loze ruimte boven de inham leende zich uitstekend voor dit kunstwerk. De straat kon wel wat kleur en contrasterende vorm gebruiken, vond de bewonersvereniging Provenierswijk. Kramer, die in de buurt woont en meerdere metersgrote beelden maakte, mocht zijn Papekiet maken en bevestigen. Bewoners kennen hem van zijn twee grote kunstrozen in het naastgelegen buurthuis De Propeller.

bron:AD.nl
foto: flickr.com

Bekijk ook

Van restauranteigenaar naar papegaaienshow: ‘Ik ben alles verloren’ (met video)

Met elke zonnestraal staat Salvatore met zijn papegaaien op Scheveningen. Voor een luttele € 2,- ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *