woensdag 23 januari 2019
Homepage | uitheemse vogels | Pakistanen hebben genoeg van dure Arabieren met hun vogeljacht

Pakistanen hebben genoeg van dure Arabieren met hun vogeljacht

Het lijkt een bericht uit de middeleeuwen: boze boeren vielen zondag in Baluchistan, Zuid-Pakistan, met kapmessen en geweren een Qatarese prins en zijn jachtgezelschap aan. De prins bleef ongedeerd, maar drie bodyguards raakten zwaargewond. Reden: de prins had het voorzien op de lokale kraagtrappen. Het zoveelste incident rond een omstreden jacht.

De kraagtrap of houbara bustard is een hoogpotige vogel zo groot als een kip. Hij komt elk najaar vanuit Centraal-Azië naar de woestijnen van Afghanistan, Iran en Pakistan om te overwinteren. De soort staat als kwetsbaar op de Rode Lijst. Er zijn nog hooguit enkele tienduizenden over, als gevolg van klimaatverandering, habitatverwoesting en vooral: de jacht.

Kraagtrappen zijn namelijk de fazanten van Azië. Ze worden in de Arabische wereld vanouds met afgerichte valken bejaagd, vroeger door bedoeïenen, nu door sjeiks en zakenlieden. Voor de sport en om hun taaie vlees, dat als afrodisiacum geldt. Sinds de vogels in de Golf (waar ze strikt beschermd zijn) vrijwel zijn uitgeroeid, wijken de jagers uit naar landen als Pakistan.

Officieel is de jacht ook in Pakistan verboden. Maar de regering geeft elk jaar vergunningen uit waarmee Arabieren tegen betaling in het seizoen honderd vogels mogen schieten (een limiet die vaak ver wordt overschreden). Het jachtverbod is vorig jaar zelfs door het hooggerechtshof opgeschort nadat de regering had geklaagd dat het slecht was voor de diplomatieke betrekkingen.

bron: Volkskrant (BenvanRaaij)
foto: Jimfbleak , CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5116662

De kraaptrap
De kraaptrap

Bekijk ook

Rode ibis nog voortvluchtig

De rode ibis die vorige week ontsnapte in Limmen, bevindt zich in Castricum. Hij wordt ...

1 opmerking

  1. Hier gaat het om het grote geld en macht,zoals altijd in die regio.heeft niets met dieren te maken,zelfs de vrouwen tellen niet mee.
    Pakistan de grenzen maar sluiten ,voor in en uit gaand publiek.misschien ook de oplossing voor de reizigers naar hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *