dinsdag 16 oktober 2018
Homepage | foto & film | Opvallend veel sijzen

Opvallend veel sijzen

Weleens een groepje sijzen zien vliegen? Vogelaars noemen het ‘dansen’ wat zo’n groepje doet. In compacte groepjes zwieren ze met hoge snelheid door de lucht. Momenteel zijn er opvallend veel sijzen te vinden in ons land. Ze kwamen al vroeg in het najaar en trekken nu weer terug naar het noorden. En verliezen elkaar daarbij – opvallend genoeg! – niet uit het oog.

Als nomaden trekken deze bosvogels in de winter rond. Ze struinen groepsgewijs elzen en berken af, maar ook andere boomsoorten waarvan ze de zaden eten. Afhankelijk van het voedselaanbod blijven ze in Noord-Europa overwinteren of trekken ze al zoekend naar West-Europa.

In jaren met weinig voedsel in het noorden zien we al in augustus of september groepen sijzen in Nederland. 2015 was blijkbaar zo’n jaar, want toen werden er vanaf september tot diep in december veel trekkende sijzen opgemerkt. In de winter waren ze in veel tuinen te zien, soms buitelend aan het pindanetje.

Nu het voorjaar aanbreekt trekken bijna al deze sijzen weer richting het noordoosten. Daarbij lopen de aantallen ook weer flink op. Vooral boven de Grote Rivieren hebben trektellers de laatste weken flink wat sijzen gezien. Ze vliegen weer terug naar de sparrenbossen van Scandinavië, de Baltische staten en Rusland. Slechts weinig sijzen blijven in Nederland ‘hangen’. Vooral in de naaldbossen van Drenthe, de Veluwe en Oost-Brabant heb je kans om ze als broedvogel tegen te komen, zo blijkt uit de voorlopige verspreidingskaart van de vogelatlas. Let in april vooral op de ‘vlinderende baltsvlucht’ van het felgekleurde mannetje om een broedpaartje te vinden! In groepen zingende sijzen – die een apart, druk kwelend geluid voortbrengen – zijn echter vrijwel zeker nog onderweg.

Bekijk hier een video.

bron: Vroegevogels
film: Youtube
foto: Door Marek Szczepanek – Eigen werk, CC BY-SA 3.0,commons.wikimedia

Het mannetje van de sijs
Het mannetje van de sijs

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *