donderdag 18 oktober 2018
Homepage | uitheemse vogels | Opvallend veel ijsduikers

Opvallend veel ijsduikers

De afgelopen winters werden in Nederland zo’n 10 tot 30 ijsduikers gezien. Deze winter gaat het tot nu toe in Zeeland om minimaal 14 tot 16 exemplaren en mogelijk eenzelfde aantal in de rest van het land. De afgelopen decennia lijken de aantallen ijsduikers in ons land toe te nemen. Ook komen ze steeds vroegen in de winter aan.

Toename
De meeste zitten doorgaans in het Deltagebied en langs de Noordzeekust. De aantallen in Nederland lijken de afgelopen decennia te zijn toegenomen en de aankomst valt steeds vroeger in het winterseizoen. De hoogste trefkans is er in de maanden november tot en met februari. Kansrijke plekken in Zeeland zijn bij de Brouwersdam, Oosterschelde, Veerse Meer en Krammer Volkerak. Ook deze winter zijn ze daar gezien.

Vaste plek
In Zeeland wordt melding gemaakt van een nieuw fenomeen: adulte vogels die terugkeren op vaste plekken. In het binnenland is de kans een stuk kleiner maar bij de WML-plas langs de Maas bij Heel wordt de soort iedere winter gezien. Tot nu toe deze winter gaat het in Zeeland om minimaal 14 tot 16 exemplaren en mogelijk eenzelfde aantal in de rest van het land.

De ijsduiker heeft het formaat van een grauwe gans en een aalscholver. De meer algemene roodkeel- en parelduiker zijn een stuk kleiner.

De ijsduiker broedt aan binnenwateren van Alaska, Canada, Groenland en IJsland. ’s Winters trekt hij ver naar het zuiden en is hij te vinden aan de kusten van Europa -van Noorwegen tot Portugal- en Noord-Amerika -Californië en de Golfkust.

bron: Vroegevogels
foto: Door John Picken from Chicago, commons.wikimedia

Gavia_immer_-Minocqua,_Wisconsin,_USA_-swimming-8

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *