dinsdag 26 maart 2019
Homepage | uitheemse vogels | Ook vandaag vogelspotters in Doornzele voor grijze Junco

Ook vandaag vogelspotters in Doornzele voor grijze Junco

In het weekend waren er zowat 150 vogelaars die het zeldzame vogeltje wilden spotten. De vogel komt normaal gezien alleen voor in Noord-Amerika
In Doornzele wisten ze niet wat er gebeurde dit weekend: 150 mensen met verrekijkers en camera’s met reuzelenzen doken er op. Ze dachten eerst dat ze naar de hoogspanningskabels keken, maar het ging dus om vogelspotters die de zeldzame grijze Junco wilden zien, filmen en fotograferen.

De grijze Junco komt normaal gezien alleen in Noord-Amerika voor. En er werd nog nooit een levend exemplaar gezien in ons land, tot voor kort dus. Het vogeltje vliegt al twee weken rond in het Gentse havengebied. Wellicht is het daar beland in een vrachtschip.

Eén nadeel: het gaat om een mannetje, en het is alleen. Er zullen dus geen nakomelingen van komen, tenzij er straks natuurlijk ergens een tweede grijze vrouwelijke Junco opduikt.

bron en foto:radio12.be

Bekijk ook

Zeldzame vogel nestelt zich in veren van plumeau, en sterft zo niet uit

In de Australische Werribee Zoo in Victoria zijn recent 9 trapvechtkwartels ter wereld gekomen. Dat ...

5 opmerkingen

 1. Waar zouden deze mensen toch zijn ,zonder de voliere houders

 2. Kijk even op vogel marktplaats of iemand nog een los vrouwtje heeft, kunnen we ze samen los laten ,of weer herenigen,want dit mannetje komt niet met een vrachtschip mee? Weet niet wie dat bedenkt,maar iemand met veel fantasie

 3. Wie dat bedenkt dat dit mannetje mee komt met een vrachtschip heeft te maken met wat in het verleden heeft voorgedaan.

  In Belgie werd in 2010 een dood exemplaar van deze vogelsoort gevonden op een Noord Amerikaans schip dat in de haven van Antwerpen aanmeerde. Maar heeft meer dan waarschijnlijk Belgie nooit levend bereikt, en haalt daardoor de statistieken niet.

  Nu zou het gaan om een jong mannetje.
  Volgens natuurkenners natuurpunt, zou volgens de leeftijd, het uitzicht van de vogel, het ontbreken van kweekring en het normale gedrag er op wijzen dat het om een wilde vogel gaat.

  Net alsof soortgenoten gekweekt in gevangenschap al die eigenschappen niet hebben, zoals jong uiterlijk, vertoeven op de voedertafel, niet geringd, etc.

  Bekijk eens de verschillende reacties op/via mediakanalen en of vogelsites.
  Zoals:
  En straks een invasieve exoot.
  Euhm….heeft die vogel ook papieren bij zich.
  De natuurverstoorders zijn weeral op pad.
  Zit ook al jaren in mijn tuin, maar steeds gedacht, uit één af andere zijn volieré ontsnapt en daarom weinig aandacht aan geschonken.
  Natuurlijk weer in Evergem.
  Voor diegenen die het niet weten.
  De Vlaamse minister van natuur woont in Evergem.
  En is natuurlijk mooie reclame wat betreft vogels waarnemen in je tuin, vogeltellingen, etc.

 4. Er bestaan verschillende ondersoorten, subsoorten, van deze vogelsoort, de grijze junco ook bestaan er veel kruisingen tussen de verschillende ondersoorten, en waardoor er zelfs zelfstandige ondersoort(en) is/zijn ontstaan. Aangezien de grijze junco veel vertoeft met vinken soorten mag er van uitgaan dat het gaat om ondersoort met donkere ogen. Ondersoorten die vooral in het zuiden het ganse jaar voorkomen. De noordelijke ondersoorten hebben minder donkere ogen. De mannen van die noorgelijke ondersoorten trekken het verst en doorgaans alleen.
  Aangezien het natuurlijk gedrag van deze grijze junco, veelvuldig in gezelschap met soorten vinken mag er worden vanuit gegaan dat het bijna zo goed als zeker gaat om een vogel in gevangenschap en die ergens ontsnapt is.
  Hoe noordelijke ondersoort, hoe lichter de oogkleur, hoe meer witte veren, in de eerste plaats staartveren.
  Ondersoorten met donkere ogen foerageren in de winter samen met grote groepen gorzen, mussen, vinken.
  Deze ondersoorten komen in Europa niet of bijna niet voor.
  Vandaar de stelling dat gaat om een ontsnapte vogel.
  Noordelijke ondersoorten hebben doorgaans genetisch die eigenschappen niet, of het moet gaan om hybriden, kruisingen, van ondersoorten.
  Noordelijke ondersoorten bezitten de genetische eigenschappen om buitenstaanders te verjagen, zelfs de Zuidelijke ondersoorten worden verjaagt.
  Vandaar dat doorgaans de Zuidelijke ondersoorten, en of hybriden/kruisingen in gevangenschap voorkomen, zeker als het gaat om vogels in gevangenschap gekweekt.

  Misschien interessant om bij dergelijke waarnemingen informatie in te winnen bij de vogelliefhebbers die dergelijke vogels in gevangenschap bezitten, en of er mee kweken.
  Het zijn vooral die vogelliefhebbers die avicultuur in standhouden, de vogelhobby overeind houden.
  Maar die jammer genoeg niet, of bijna niet, worden gerespecteerd.
  Ook niet door vogelbonden/vogelorganisaties omdat de meeste van die vogelliefhebbers niet deelnemen aan/bij vogelevenementen, vogeltentoonstellingen/vogelbeurzen

 5. Maakt voor de soortenjagers niet uit hoe en wat,een Junco is een Junco. En de wind fluistert geheimen door de halmen. Of was het de Junco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *