woensdag 17 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Onderzoek naar misstanden zwanenjacht.

Onderzoek naar misstanden zwanenjacht.

De politie Den Haag gaat de zwanenjacht in het Groene Hart onderzoeken. EenVandaag liet woensdag schokkende beelden zien waarbij zwanen worden afgeschoten en vervolgens zwaargewond aangevallen door jagershonden. Dierenarts Saskia van Rooy laat weten dat de dieren op een slordige manier massaal worden afgeschoten. De politie concludeerde aanvankelijk dat de jagers niets verkeerd deden maar naar aanleiding van de beelden gaan ze de zaak nader onderzoeken.
‘Schade’
Van de provincie Zuid-Holland hebben de jagers een ontheffing gekregen omdat de zwanen ernstige schade zouden veroorzaken aan weilanden. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt die overlast minimaal. De provincie heeft afgelopen jaar 4000 euro uitbetaald aan boeren die schade zouden hebben geleden door de zwanen.
Geweldloos
Harm Niesen, voorzitter van de Faunabescherming, zegt tegen EenVandaag dat de zwanen alleen bejaagd mogen worden als de zwanen ernstige schade veroorzaken en het probleem niet geweldloos opgelost kan worden. Volgens Niesen kunnen zwanen makkelijk verjaagd worden zonder ze te doden.
Zwanendriften
Van Rooy stelde eerder het zwanendriften aan de kaak. Per 1 juli van dit jaar is het de zwanendrifterij verboden. Maar de beschermde dieren worden nog wel door jagers belaagd. Van Rooy maakte beelden van deze praktijken. Ook vond ze aangeschoten zwanen die nog leefden met ernstige botbreuken en kogeltjes in de vleugels. Het is in strijd met de gedragscode van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging om aangeschoten wild achter te laten.
‘Emotionele reacties’
Het Noordhollands Dagblad schrijft dat de Jagersvereniging in een reactie stelt dat ‘het beeld van een dier dat neergeschoten wordt, indruk maakt en emotionele reacties oproept’. Op de vraag of de beelden van Van Rooy misstanden laten zien, wil een woordvoerder niet ingaan, meldt het Noordhollands Dagblad.
Brandbrief
Stichting Een DIER Een VRIEND heeft woensdag een brandbrief verstuurd aan staatssecretaris Van Dam van het Ministerie van Economische Zaken om in te grijpen tegen de voortdurende zwanenjacht. “Keer op keer krijgen we loze beloftes van de regering dat de zwanen met rust gelaten zullen worden,” aldus Geoffrey Deckers voorzitter van Een DIER Een VRIEND.

Bekijk hier het fragment uit EenVandaag.

Bron: VroegeVogels
Foto: eerder geplaatst

Wilde zwaan in de vlucht
Wilde zwaan in de vlucht

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

2 opmerkingen

 1. Helaas wordt de manier van jagen door (te) veel mensen gebagatelliseerd. In de broedperiode (!) vorig jaar werd op nog geen 10 meter afstand van onze tuin in het naastgelegen weiland twee kraaien beschoten. De jager was aan komen racen in zijn Jeep, stopte bruusk midden op het fietspad en schoot vanuit de auto gericht op twee volwassen kraaien die een nest in een van onze bomen hadden. Op dat moment liepen zij in het weiland voedsel te zoeken. Een kraai kreeg hij -spartelend- te pakken en liep daarmee naar zijn auto.

  De andere kraai ging naar het nest, maar hij/zij kon alleen de jongen niet voldoende warm houden en voeden.
  Op verzoek van twee dames van de dierenambulance regio West Drenthe (na mijn melding) heb ik een hoveniersbedrijf gebeld. De eigenaar en zijn zoon zijn belangeloos in de boom geklommen en hebben het nest met 4 jongen leeggehaald. De dames van de Dierenambulance hebben de jonge, nog hulpeloze kraaien meegenomen en ondergebracht bij een vogelopvang waar ze na verloop van tijd zijn uitgezet (om later weer op afschuwelijke wijze neergehaald te kunnen worden…)

 2. Het is altijd maar hetzelfde liedje.
  De “heren ” jagers mogen alles en wij vogel liefhebbers mogen straks niks meer…
  Van discriminatie gesproken…dat is er één van formaat !
  En nog maar eens…als de boeren nog maar denken schade te hebben van het één of van het andere, dan gelden blijkbaar de Nationale en Europese wetten betreffende de bescherming van alle inheemse Europese vogels, hun nesten, eieren en jongen niet meer.
  Wat als de boeren morgen zeggen dat ze schade hebben van de ooievaars, de lepelaars enz…. gaan die dan ook mogen afgeschoten worden ?
  De natuur heeft ook schade van de boeren en hun ongebreideld winstbejag….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *