woensdag 17 oktober 2018
Homepage | overige | Ondernemend Haagse vogelaar overleden

Ondernemend Haagse vogelaar overleden

VAN WIEG TOT GRAFJan Huijbers startte zijn bedrijf in de kelder onder zijn ouderlijk huis. Inmiddels is het Haagse Avonturia de Vogelkelder de grootste dierenwinkel van Nederland.

Jan Huijbers (19 januari 1948 – 16 november 2016) stond aan het roer van Avonturia de Vogelkelder. In de grootste dierenwinkel van Nederland worden niet alleen zakken kattengrit, zaagsel en hondenmanden verkocht. Er is een mini-dierentuin met stokstaartjes en reptielen. Een vijver met flamingo’s, een brasserie, een grot, een goudmijn en een parkeerplaats waar klanten van Groningen tot Limburg hun auto parkeren om een papegaaienboom te kopen.

Het bedrijf is een winkel, dierenkliniek en pretpark ineen, maar begon veertig jaar geleden in een kelder van het ouderlijk huis van Jan aan de Haagse Mient.

Sigaren
Hij was tot dan toe bouwvakker geweest, maar had zijn rug verruïneerd bij het werken aan de flats van de Lozerlaan. Jan werd afgekeurd en besloot, met zijn vader die etaleur was en daarnaast werkte als vertegenwoordiger in sigaren, de kelder leeg te ruimen om daar vogels en toebehoren te gaan verkopen. Ter herkenning zette Jan een vogelhuisje op de stoep en de voordeur open zodat mensen De Vogelkelder konden vinden.

Vogels waren een grote hobby van Jan die een gesprek stil kon leggen vanwege een pimpelmees in de achtertuin. Hij kweekte vogels in de volière van zijn ouders, maar dat bleek al snel te klein om aan de vraag te voldoen.

Hij reisde naar Cuba, Azië en Afrika om vogels voor de verkoop te vinden. Een vriend met een talenknobbel reisde mee en zijn vrouw bleef thuis om voor hun twee zonen en de Vogelkelder te zorgen.

Bruggetje
Toen de Vogelkelder naar de Copernicusstraat verhuisde, hielpen vrienden en familie de twee naast elkaar gelegen panden verbouwen. Jan werd voor gek verklaard. Waar had hij immers zo’n enorme winkelvloer voor nodig? Voor een grote boom, een vijver met een bruggetje en voor ruime vertrekken waar exotische dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving zaten.

Jans affiniteit met vogels had tot gevolg dat er op een bepaald moment zelfs een tamme kerkuil in de winkel woonde. Kinderen keken ademloos omhoog als het dier over hun hoofden vloog.

Hij had visie. Bij de start van het internettijdperk begreep Jan onmiddellijk dat dit een retailrevolutie werd en dat hij moest veranderen om te kunnen blijven groeien. Hij koos, nog meer dan hij al deed, voor ‘beleving’ in zijn zaak. Klanten die van dieren houden konden er een leguaan, een python, een kerkuil of een kolibrie in het echt zien.

Avonturia
Zijn beide zonen werkten inmiddels in de zaak toen de winkel naar de Kerketuinenweg verhuisde. Hoewel ‘de Vogelkelder’ allang niet meer de lading dekte, was een naamsverandering onbespreekbaar bij Jan. Op aandringen van zijn zonen werd het uiteindelijk Avonturia de Vogelkelder. Een familiebedrijf met mensen in de directie die er ooit als tiener kwamen werken.

Met vijftig man in dienst waren vergaderingen en werkbesprekingen onvermijdbaar, maar Jan slaagde daar, als enige, toch in. Vol energie trof je hem altijd op de werkvloer. Een opkomende pijn in zijn buik negeerde hij zo lang mogelijk. Toen zijn familie hem uiteindelijk dwong naar de dokter te gaan, bleek Jan ernstig ziek. Chemokuren konden hem niet redden.

Jan Huijbers stierf thuis op 68-jarige leeftijd.

bron: ad.nl (Nicolette van der Werff)|
foto: Avonturia de Vogelkelder

meer weten: klik hier en ga naar de website

overleden-janhuijbers

Bekijk ook

Van restauranteigenaar naar papegaaienshow: ‘Ik ben alles verloren’ (met video)

Met elke zonnestraal staat Salvatore met zijn papegaaien op Scheveningen. Voor een luttele € 2,- ...

1 opmerking

  1. Iemand met liefde voor dieren ,zie je niet overal meer,een aantal wil het liefst alles verbieden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *