donderdag 18 oktober 2018
Homepage | regelgeving | NVWA en politie nemen 4 vogels in beslag op vogelmarkt Zwolle

NVWA en politie nemen 4 vogels in beslag op vogelmarkt Zwolle

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben zaterdag 20 februari 4 vogels in beslag genomen op de vogelmarkt in Zwolle. De eigenaren konden niet aantonen dat ze de vogels legaal hadden verkregen. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen twee verdachten.

Een Hongaarse handelaar kon de legaliteit van een kleine geelkuifkaketoe niet aantonen. Dat kon een Poolse handelaar ook niet van een Japanse nachtegaal. De NVWA heeft de vogels daarom in beslag genomen. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau. In overleg met een officier van justitie mochten de handelaren na het betalen van boetes van respectievelijk €500,- en €300,- terug naar de markt. De vogels zijn ondergebracht bij een opvangadres.

Inspecteurs van de NVWA troffen bij een Duitse kweker 2 ongeringde goudvinken aan. Het gaat om beschermde vogels, die vermoedelijk uit eigen kweek afkomstig waren. Maar omdat de vinken geen verplichte goedgekeurde pootringen hadden, heeft de NVWA ze in beslag genomen. De man heeft afstand gedaan van de vogels en is heengezonden met een waarschuwing.

Welzijn
Dierenartsen van de NVWA zagen bij een aantal handelaren kleine verbeterpunten op het gebied van dierenwelzijn. Zo stond er een aantal kooien op de grond, zaten in sommige kooien iets te veel vogels en zaten sommige vogels in een iets te kleine kooi. De marktcommissie heeft ervoor gezorgd dat de handelaren deze zaken direct oplosten.
Beschermd
Alle vogels die in de Europese Unie in het wild voorkomen zijn volgens de Flora- en faunawet beschermd. De handel in deze wilde vogels is daarom verboden. Alleen gekweekte vogels met een passende, gesloten pootring mogen worden verhandeld of gehouden. De pootring moet zijn afgegeven door een erkende vogelbond.
De invoer van vogels afkomstig van buiten de Europese Unie is in principe verboden.
Risico
De illegale handel in exotische vogels is niet alleen vanuit het oogpunt van natuurbescherming schadelijk. Vaak gaat het om wilde vogels, die illegaal gevangen zijn en geen enkele medische aandacht hebben gehad. Daardoor bestaat het risico op de insleep en verspreiding van dierziektes.

bron en foto: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Ambtenaren van de NVWA in actie op de vogelmarkt in Zwolle
Ambtenaren van de NVWA in actie op de vogelmarkt in Zwolle

Bekijk ook

Volière Scheybeeck in Beverwijk blijft bestaan

Beverwijk – De veelbesproken volière in Park Scheybeeck blijft bestaan. Wel wordt de hoeveelheid diersoorten ...

2 opmerkingen

  1. Door ondergetekende is op 20 januari een 2,5 uur durende lezing gepresenteerd voor de Landelijke Inspectie Dienst van de Dierenbescherming over het welzijn van papegaaien in gevangenschap waarbij nadrukkelijk aandacht is gevraagd voor de wantoestanden op vogelmarkten. Het is dan ook goed dat er nu eindelijk actie wordt ondernomen tegen de (illegale)handel in vogels en serieus wordt gekeken naar het welzijn en de gezondheid van vogels. Stichting Papegaai en de Adviespraktijk voor Vogels voeren actie om te komen tot een verbod op vogelmarkten vanwege het welzijn van de vogels, de verspreiding van besmettelijke vogelziektes en de verspreiding van papegaaienziekte als ernstige ziekte bij de mens.
    Zie voor een clip over een bezoek aan een vogelmarkt met commentaar op http://www.adviespraktijkvoorvogels.nl
    Steun de campagne om vogelmarkten te stoppen in Nederland.
    Bedenk dat er ook geen hondenmarkten of kattenmarkten georganiseerd mogen worden.

    • Ook hier zien we weer dat iedereen over één kam geschoren wordt door de wereldverbeteraars. Gewoon alles verbieden en dan krijg je strontvervelende mensen in een strontsaaie maatschappij waar iedereen zich kapot verveeld en nóg meer op de ander gaat letten. Te walgelijk voor woorden. Nee, er moet een beter plan zijn ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *