woensdag 19 september 2018
Homepage | uitheemse vogels | Mythische zangvogel uit Liberia heeft waarschijnlijk nooit bestaan

Mythische zangvogel uit Liberia heeft waarschijnlijk nooit bestaan

Van de Liberiaanse Loofbuulbuul is maar één exemplaar bewaard gebleven, dat in 1985 werd gevangen in Liberia.
Uit het DNA van deze vogel blijkt nu dat het mogelijk toch gaat om een andere soort, de veel voorkomende kleine loofbuulbuul. Dat melden Schots onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Ornithology.

Afgeschreven
Wetenschappers zoeken al jaren naar levende soortgenoten van de enige bekende Liberiaanse loofbuulbuul, die werd doodgeschoten in een regenwoud het zuidoosten van Liberia. “De vogel heeft een bijna mythische status, sinds het eerste exemplaar in de jaren tachtig werd ontdekt”, verklaart hoofdonderzoeker Martin Collinson op nieuwssite Phys.org.
De Liberiaanse loofbuulbuul werd tot nu toe beschouwd als een aparte soort door bijzondere gele vlekjes op de veren van het enige bekende exemplaar. Deze vlekjes zijn vermoedelijk echter ontstaan door een voedseltekort, zo blijkt uit de nieuwe studie. Het DNA van de vogel wijkt niet of nauwelijks af van dat van de kleine loofbuulbuul.
Hoofdonderzoeker Collinson heeft de Liberiaanse loofbuulbuul nog niet compleet afgeschreven. Maar zijn onderzoek wijst er sterk op dat de vogel die in de jaren tachtig werd gevangen niet tot een zeldzame soort behoorde.

DNA
Het DNA van de enige gevangen Liberiaanse loofbuulbuul is inmiddels twee keer getest door verschillende onafhankelijke wetenschappers. Beide teams kwamen tot de conclusie dat het ging om een kleine loofbuulbuul.
“We kunnen nog niet met honderd procent zekerheid zeggen dat de Liberiaanse loofbuulbuul in werkelijkheid dezelfde vogel is als de kleine loofbuulbuul”, aldus Collinson. “Maar we hebben wel zo veel bewijs gevonden dat een andere verklaring heel onwaarschijnlijk is.”
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Bekijk ook

NVWA: Beverwijk heeft illegale dierentuin in gemeentelijk park

BEVERWIJK – In de volière in het Scheybeeckpark in Beverwijk zijn volgens de Nederlandse Voedsel- ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *