woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | Minder dan tienduizend nesten van weidevogels geteld in Noord-Holland

Minder dan tienduizend nesten van weidevogels geteld in Noord-Holland

Het aantal nesten van weidevogels in Noord-Holland is afgelopen broedseizoen voor het eerst sinds deze worden geregistreerd tot onder de 10.000 gedaald. De bijna 1.000 vrijwilligers in de provincie die zich inzetten voor de bescherming van vogels kwamen in 2017 niet verder dan 9840 getelde nesten. Via markeringen in graslanden en op akkers zorgen zij er sinds enkele jaren voor dat nesten, eieren en kuikens niet worden vernietigd bij het maaien. Dat gebeurt in samenwerking met boeren en natuurorganisaties.

In 2015 werden nog bijna 14.500 nesten in Noord-Holland geteld. Het aantal hectare leefgebied dat geschikt was voor weidevogels was toen groter. Door intensivering van de landbouw is dat areaal afgenomen. Daarnaast zijn er meer vossen die de eieren en jonge kuikens uit de nesten roven.

bron: Noordhollands Dagblad

Bekijk ook

Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Het eerste kievitsei van 2019 wordt vrijdag al gevonden, vroeger dan ooit in Nederland. Dit ...

3 opmerkingen

  1. Blijken er nu toch meer vossen schade aan te richten?
    En wat te denken van ratten ? Katten? En marters?
    Onze dierenbeschermers ontkennen dit altijd.

  2. ” Daarnaast zijn er meer vossen die de eieren en jonge kuikens uit de nesten roven.

    Tja en met al die gemarkeerde nesten in het veld is het een fluitje van een cent voor welke predator ook om die nesten te vinden. Die “vogelbeschermers deden er beter aan om uit het veld te blijven. Helaas voor hen wordt het tellen dan wel veel arbeidsintensiever, maar ben je echt een liefhebber dan heb je het er zeker voor over , door door observatie aan de rand van het veld te gaan tellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *