zaterdag 23 maart 2019
Homepage | inheemse vogels | Merels in stad leven langer minder gezond

Merels in stad leven langer minder gezond

Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen. Maar hun telomeren, de stukjes DNA die de uiteinden van chromosomen beschermen, laten zien dat de stadsbewoners minder gezond zijn dan hun familie op het platteland.

Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters. De metingen lieten zien dat de telomeren van eenjarige vogels uit de stad korter waren dan die van leeftijdsgenoten in de bossen. En die verschillen waren groter bij oudere vogels.

De stadsmerels vertoonden dus een versnelde veroudering, een teken dat hun gezondheid minder goed is dan die van vogels uit de bossen. Maar paradoxaal genoeg leefden in de stad relatief meer oude vogels. Waarom dit zo is, is nog niet duidelijk. Wat er mogelijk aan bijdraagt is dat er in de steden minder roofdieren zijn die merels belagen en dat er meer voedsel is.

bron:oogtv

Bekijk ook

Fazant valt recht uit de lucht in Deventerse woonwijk: “Uitzonderlijk”

Terwijl Caroline van der Plas uit Deventer rustig in haar tuin aan het werk was, ...

2 opmerkingen

 1. Het lijkt een blauwdruk van de mens ,deze worden ouder maar? Zijn ongezond bezig, zuiker ziekte ? Overgewicht ? Geen goede voeding.
  Ja en de merels buiten de grote steden leven anders ,denken anders?
  Ja net mensen,
  De mensen buiten onze grote steden denken anders en leven anders?
  Dat blijkt wel uit de inzichten in ?en naar de natuur?
  Na de schreeuwende dames bij het protest van het afschieten van een stervend hert? Blijkt dat mensen buiten de grote steden ? Hier toch iets anders tegen aan kijken.
  Nee afschieten is niet leuk om te zien ? Sterven wel !!! Nee dan bijvoeren ? En nog meer jongen,en nog meer stervende.
  Lijkt reguleren of door anti conseptie ? Of door afschieten ? Voor de hongerdood ! Toch het enige,leuk of niet leuk? Gelukkig is het een minister die uit haar iets andere visie ,ten aanzien van het plaatsen van de mens en dier,op een ranglijst ,die daar de doorslag in kan geven.
  Wij mensen moeten voor de dieren zorgen? Maar wij mensen ? Moeten de dieren niet verafgoden en hoger op de ladder plaatsen als de mens.
  Een goed belijd vraagt offers Ja en dat zijn vaak de dieren ,maar alleen als het niet anders kan, en dat leek mij hier dus dames vraag je eens af ,of je deze mensen die je een opdracht uitvoeren die niet mooi is maar wel een oplossing op dat moment ,niet anders moet bekijken.
  Er moet een andere oplossing komen in dit kerkhof, en dat is niet uitbreiden van het gebied ,want dan komen er nog meer van dit soort plaatsen. Dus wie denkt het te weten mag het zeggen😅

 2. maar stadsvogels, stadsmerels, zijn dan wel de eerste slachtoffers als er zich één of andere aandoening, ziekte zich voordoet. Zie usutu-virus/uitbraak dat vooral bij stadsvogels, merels, voorkomt.
  Dat er een genetisch verschil is tussen levende wezens op het platte Land en levende wezens in de steden, is niets nieuw.
  Komt ook voor bij andere dieren/vogels.
  Zelfs bij dieren/vogels in gevangenschap.
  Een van de hoofdoorzaken zijn vormen van eenzijdige voeding, in de eerste plaats droge voeding (pellets/korrels).

  Vergelijk vogels in gevangenschap die verschillende generaties zijn opgegroeid met pellets-korrelvoeding, en de vogels met gevarieerde natuurlijke voeding.
  Uit onderzoeken is gebleken dat dieren/vogels opgegroeid met pellets-korrelvoeding, in verhouding doorgaans het langst van al leven, maar duidelijk gevoeliger zijn, de eerste slachtoffers zijn, wanneer er zich iets ernstig voordoet, zoals virussen-ziektes. Het minst van al het langst vruchtbaar zijn/blijven.

  Stadsvogels met jongen, zoals merels, gaan altijd op zoek naar voer voor katten/honden, in de eerste plaats droogvoer (pellets/korrels). Gaan daarvoor zelfs binnen in gebouwen/woonplaatsen.
  Zelfs vogels/merels op het platteland, bosrijke omgevingen, doen dit, gaan opzoek naar dergelijk voedsel. Maar doordat het minder mogelijk is, doordat er meer gevarieerd voedsel is, heeft dat genetisch een mindere invloed. Genetisch minder generatie verschillen.
  Wat de reden is blijft een raadsel.
  Langer leven?
  Meer weerstand aankweken voor/bij bepaalde aandoeningen, virussen/ziektes.

  Trouwens waar ligt de “natuurlijke” grens tussen het stedelijke en het landelijke, op het platte land.
  Wie bepaalt dat?
  De mens of de natuur.
  De natuur past zich aan, hetzij snel, hetzij traag/langzaam. Naar gelang de natuurlijke omstandigheden (evolutie). Ook al bemoeit de mens er zich mee, het zij op natuurlijke wijze, het zij op kunstmatige wijze, toch zal met de tijd de natuur zich daar aan aanpassen.
  De Natuur is altijd de eindwinnaar, zie onder andere vogelgriep.
  Jammer genoeg is dat bij mensen meermaals niet het geval.
  De evolutie bij mensen geschieden steeds meer en meer kunstmatig, en veel minder op natuurlijke basis.
  Een van de voornaamste oorzaken is het financiéle.
  We leven nu eenmaal in een “kunstmatig” evolutie tijdperk waar zoveel mogelijk financieel gewin het belangrijkste is/zijn, en zo weinig mogelijk financiéle onkosten.
  Zie vaststellingen bij huisdieren/gezelschapsvogels.
  Wordt er bij een zieke kanarie even snel naar een dierenarts/vogelarts gegaan als bij een zieke papegaai.
  Het zelfde wat betreft vogels in gevangenschap houden/kweken in al of niet in kleine kooien (kanaries).
  Wat gebeurd er in het verleden voor importverbod?
  Vogel dood, gewoonweg een nieuwe ‘import”-vogel aanschaffen.
  Evolutie betekent het verleden, zo wel het goede, het positieve, als het slechte, het negatieve, uit het verleden.

  Als men geen weet heeft van Junco in het wild, dan zal er niet naar gezocht worden.
  Maar het genetisch instinct bij mensen is zo geévolueerd, al of niet kunstmatig, naar sensatie, naar alleen het “beste”, het “nieuwe”, is goed genoeg.
  Onze moderne samenleving is niet meer content met het “gewone”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *