zaterdag 23 maart 2019
Homepage | inheemse vogels | Meeuwenoverlast neemt niet af ondanks maatregelen en geld

Meeuwenoverlast neemt niet af ondanks maatregelen en geld

HAARLEM Het lukt maar niet om iets te doen aan de meeuwenoverlast. Wat de stad ook probeert: bewoners ergeren zich jaar op jaar aan de vogels en dat neemt niet af.
Dat is het beeld dat naar voren komt uit een vragenronde van de gemeente die door ruim zestienhonderd Haarlemmers is ingevuld. Die nemen deel aan het digipanel, een digitaal instrument dat de gemeente hanteert om opvattingen van Haarlemmers te inventariseren.
Meer dan de helft van de ondervraagden signaleert overlast. Vooral de herrie die de beesten produceren en mensen uit de slaap houdt, wordt genoemd. De helft van de respondenten spreekt van ’zeer veel’ overlast. Ook de vervuiling door poep en opengescheurde vuilniszakken komt naar voren.
Een aantal mensen (9 procent) rapporteert ‘veel overlast’ van meeuwen omdat ze mensen aanvallen of eten van borden roven. Dat zijn er ongeveer evenveel als bij eerdere onderzoeken in 2014 en 2016. Afgaand op het onderzoek is Schalkwijk iets meer in trek om daar eieren uit te broeden. Verder maken de vogels nauwelijks onderscheid in stadsdelen, hoewel Haarlem- Zuidwest het minst geliefd lijkt.
De bestrijding van meeuwen, die beschermd zijn, zet niet echt veel zoden aan de dijk. Sommige mensen proberen ze met laserpennen te verjagen of met het geluid van roofvogels. Ook vogelverschrikkers hebben een tijdelijk effect; meeuwen zijn slim en wennen daaraan. Vlaggetjes lijken ook niet te helpen.

In de Kleverparkbuurt is een groep bewoners ook in de weer om te voorkomen dat meeuwen eieren leggen. Daar is een actieve Facebook-groep die mensen vooral aanmoedigt om met zekere regelmaat het dak op te gaan. Dat is voor meeuwen een teken dat de kust niet veilig is en een andere broedplek op te zoeken.
Er zijn wel maatregelen die helpen, zoals het (professioneel) laten aanbrengen van netten op daken of het behandelen van eieren met olie waardoor ze niet uitkomen. Daarvoor geeft de gemeente ook subsidie. Ongeveer een kwart van de Haarlemmers is bekend met die subsidie, maar slechts een enkeling (vorig jaar waren het tien mensen) maakt daar gebruik van.

bron:Haarlemsdagblad.nl


De een heeft er een hekel aan, de ander voert ze !

Bekijk ook

Fazant valt recht uit de lucht in Deventerse woonwijk: “Uitzonderlijk”

Terwijl Caroline van der Plas uit Deventer rustig in haar tuin aan het werk was, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *