woensdag 17 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Mannenoverschot bij de tafeleend

Mannenoverschot bij de tafeleend

De tafeleend neemt snel af, maar waardoor is nog niet precies duidelijk. Er lijkt iets mis met de opbouw van de populatie. Om daar meer over te weten te komen, turfden waarnemers in heel Europa de geslachtsverhouding bij deze eendensoort. In Nederland bekeken waarnemers in de afgelopen maanden ruim 50.000 tafeleenden: 71% waren mannetjes, 29% vrouwtjes.

Van de tafeleend zijn er ’s winters steeds minder te zien in Noordwest-Europa. De afgelopen 25 jaar nam het aantal overwinteraars met een kwart af, een ontwikkeling die ook in Nederland goed merkbaar was. Een zorgelijke afname met een nog onbekende oorzaak.

Hypotheses
Deze afname van tafeleenden is al een tijdje voer voor discussie onder eendenspecialisten. Er zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij zaagbekken, geen duidelijke aanwijzingen voor een verschuiving van het winterareaal onder invloed van gemiddeld zachter wordende winters. Regionaal spelen voedselproblemen mee, maar dat lijkt op populatieniveau niet de hoofdreden te zijn. Een van de hypothesen voor de scheve geslachtsverhouding is dat er jaarlijks te weinig vrouwtjes overleven. Dat zou komen doordat ze in de broedperiode makkelijker gepredeerd worden dan mannetjes. Een andere hypothese is dat mannetjes eerder aankomen in de wintergebieden. Daar zouden ze vervolgens de beste voedselplekken bezetten.

bron: Vroegevogels
foto: Door Richard Barrett-Small from London, United Kingdom – Pochard (Aythya ferina), wikimedia

Aythya_ferina_Finsbury_1

Bekijk ook

Roeken afschieten in Zuid-Holland mag

DEN HAAG – Het afschieten van roeken in fruitboomgaarden in de Alblasserwaard-Oost, de Tielerwaard-West, Vijfheerenlanden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *