woensdag 22 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | KUIKEN WIL NIET GEKNUFFELD WORDEN

KUIKEN WIL NIET GEKNUFFELD WORDEN

Het lijkt een ware trend geworden om rond Pasen op scholen kuikentjes uit te broeden, enkel om het feit dat zij er schattig uit zien en het zo leuk is om de geboorte mee te maken. De dierenorganisaties willen dat er een verbod komt op dit vermaak met broedmachines.

Kuiken in de klas
Kuikens zijn geen speelgoed en zitten er helemaal niet op te wachten de hele tijd opgepakt en geknuffeld te worden. Kuikentjes hebben, net als vrijwel ieder ander dier, een enorme behoefte aan een moeder, die hen essentiële zaken leert en hen warmte en veiligheid biedt. Vanuit het ei communiceert het kuiken al met de moederkloek. Het uitbroeden van eieren onder een broedmachine is een onnatuurlijk proces waardoor geheel onnodig de kuikens essentiële zaken ontnomen worden. Daarbij zal de helft van de kuikens een haantje zijn en het is bijzonder moeilijk, vrijwel onmogelijk, om voor een haan een goed thuis te vinden. Hierdoor loopt het met de meeste kuikenhaantjes slecht af.

Verkeerde manier van natuurbeleving
Volgens verschillende dierenorganisaties leren de kinderen door kuikens in de klas uit te broeden op een verkeerde manier om met dieren om te gaan en het brengt de niet dichter bij de natuur. Het is juist belangrijk dat kinderen leren dat als je een dier neemt je dan ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt. Dat je het dier niet, wanneer het minder schattig en aandoenlijk wordt zoals in dit geval kuikentjes, je ze weer weg kunt doen.

Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood en Rechten voor al wat leeft hebben naar circa 16.000 basisscholen een brief gestuurd in verband met het dierenleed dat gepaard gaat met het onder een broedmachine uitbroeden van kuikens in de klas.

Bron: Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood en Rechten voor al wat leeft

Bekijk ook

Herken de knobbelzwaan (Cygnus olor) video

Volwassen knobbelzwanen hebben een helder wit verenkleed met boven de snavel een duidelijk zichtbare knobbel. ...

1 opmerking

  1. Heb 3 kuikens ,altans soms? Die graag geknuffeld worden. 😁
    Nee een kuiken is geen knuffel beestje ,maar een opgroeiend volwassen dier dat na de pasen gewoon volwassen word,? En dan?
    Denk wachten op de Kerstdagen😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *