woensdag 20 februari 2019
Homepage | inheemse vogels | Kraanvogels zijn terug in Friesland

Kraanvogels zijn terug in Friesland

Ravenswoud – Vrijdagochtend is een grote groep kraanvogels gespot in Ravenswoud. Op een weiland fotografeerde Eric van Beek uit het dorp liefst elf stuks.

De fotoserie werd genomen vanaf de Compagnonsweg in Ravenswoud. Even nadat de fotograaf was gearriveerd, besloten de kraanvogels weer verder te trekken richting het Fochteloërveen. Of er wederom een kraanvogels gaan broeden is onbekend. Vorig jaar heeft een kraanvogel echtpaar met succes twee jongen op de wereld gezet in het Drents-Friese Wold. Dat was een primeur voor het nationaal park.

Of het om dezelfde vogels gaat, is moeilijk te zeggen.

Boswachter Corné Joziasse ziet in de geboorte van de twee jongen een bevestiging dat de genomen beheermaatregelen succes hebben. ‘Een belangrijke maatregel is het herstellen en verhogen van de grondwaterstand. Sloten dempen zorgt ervoor dat regenwater langer in het natuurgebied blijft en daardoor ‘vernat’. Zeldzame planten- en dierensoorten komen hierdoor terug, zoals de kraanvogel.’

Het aantal kraanvogels groeit. Het Fochteloërveen heeft de grootste aantallen. In het Dwingelderveld zijn ze voor een paar jaar terug ook neergestreken en broeden daar inmiddels ook met succes. Het Wapser- en Doldersumseveld wordt ook regelmatig bezocht. Tot nu bleven enkele overwinteren in het Fochteloërveen.

bron:nieuweooststellingwerver.nl
foto: Eric van Beek

Kraanvogels Fochteloërveen foto Eric van Beek)

 

Bekijk ook

Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Het eerste kievitsei van 2019 wordt vrijdag al gevonden, vroeger dan ooit in Nederland. Dit ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *