maandag 12 november 2018
Homepage | inheemse vogels | Klimaatverandering dreigt trekvogels te nekken

Klimaatverandering dreigt trekvogels te nekken

In 2011 streek de Grauwe klauwier uitzonderlijk laat neer in Europa. Dankzij de EuroBirdPortal-applicatie wordt dit fenomeen voor het eerst visueel weergegeven. Verwacht wordt dat de klimaatverandering trekkende vogels meer en meer onder druk zal zetten.

Lente 2011. Waarnemers kijken halsreikend uit naar de komst van talloze trekvogels. Maar enkele vogelsoorten laten op zich wachten. Ook de Grauwe Klauwier – een zeldzame broedvogel in Vlaanderen met rossig verenkleed, grijze kop en zwart zorro-masker – verschijnt maar niet aan de horizon.

Vreemd, want de laatste decennia komen trekvogels als gevolg van de klimaatverandering steeds vroeger toe. Uiteindelijk worden de eerste klauwieren waargenomen, 20 dagen later dan het jaar voordien. Na heel wat speculatie over het hoe en waarom kwam het antwoord uit de Hoorn van Afrika (o.a. Ethiopië en Somalië); die regio ging gebukt onder extreme droogte en zware hongersnood. Ook de Grauwe Klauwier leed hieronder. Overwinteren doet de vogel in het zuidelijke Afrika, maar in de Hoorn van Afrika onderbreekt hij zijn lentetrek naar de broedgebieden in Europa, om er vetreserves op te slaan. Normaal heeft deze regio alles te bieden wat het beestje nodig heeft, maar in 2011 niet. Uiteindelijk duurde het veel langer vooraleer de Grauwe Klauwieren voldoende reserves hadden opgebouwd om de trek naar onze streken te kunnen voortzetten.

bron: Natuurpunt.be
foto: “Lanius collurio 1” by Dixi – Polish Wikipedia.

De grauwe klauwier
De grauwe klauwier

Bekijk ook

Kerkuilen krijgen speciale zitplaatsen langs Noord-Hollandse wegen

De kerkuil in Noord-Holland krijgt een speciale zitplaats langs provinciale weg N242 en rijksweg A7. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *