dinsdag 16 oktober 2018
Homepage | uitheemse vogels | Kat neemt zeldzame bruine lijster te grazen

Kat neemt zeldzame bruine lijster te grazen

De zeldzame bruine lijster (Turdus Eunomus) die woensdag voor het eerst in Beijum werd gesignaleerd, is dood. Een buurtbewoonster vond het beestje vanmorgen dood in de tuin. Haar kat had de vogel, waar vogelaars dolenthousiast over waren, te grazen genomen.

De bruine lijster is een beschermde vogelsoort. Dinsdag werd hij voor het eerst gespot.

Vogelaars waren opgetogen over de vogel en zochten naar het diertje in de Groningse plaats. Bewoonster Boersema schrok zich rot van de vogelspotters. ‘Ik kwam uit de badkamer en keek uit het raam. Ik zag daar ineens 150 vogelaars staan.’
Vanochtend lag de bruine lijster in haar tuin. Levenloos. ‘Ik was in shock en dacht: het zal toch niet?!’ Toen ze het dode vogeltje vergeleek met een recente foto, concludeerde ze dat het inderdaad de zeldzame Siberische bruine lijster was.
Ze vermoedt dat haar kat het vogeltje heeft gevangen en voor haar heeft neergelegd als prooi. Voorlopig ligt de beschermde lijster in een bakje. De Beijumse wacht nog even met begraven. ‘Misschien wil iemand hem opzetten,’ zegt ze tegen RTV Noord.

bron: NOS
foto: Jacqueline Boersma

dode-bruine-lijster

Bekijk ook

Ondernemen in Drenthe: van één papegaai tot de grootste opvang van Nederland(met video)

RTV Drenthe publiceert een artikel onder bovenstaande kop. Het artikel is geschreven door Robbert Oosting. ...

2 opmerkingen

 1. Onze kat is altijd binnen.een alledaagse uitspraak van katten
  Liefhebbers ,liefst met een kattenluikje in de deur,
  Of als je er last van hebt in je tuin ? Moet je er maar een emmer water over gooien.
  Moet je wel de hele dag en nacht wakker blijven van andermans kat.
  Deze dieren moorden de halve natuur uit , hebben zeer besmettelijke ziektes bij zich en toch doet de overheid er niets aan .kosten een vermogen voor de opvang ,een ramp voor kleine kinderen ( zandbak) en een gevaar voor ongeboren babies, en toch doet onze staatsecretaris er niets aan.
  Als iemand deze vogel in zij volière hadden gehad , waren de boetes niet te overzien,en Nu?
  Niets gewoon dood ,door een kat.

 2. Alle huisdieren mogen niet los en moeten in een daarvoor geschikte ruimte worden gehouden.
  Hieraan geven alle dierhouders veel geld uit, behalve de meeste kattenhouders. Zij hebben deze dieren alleen voor hun eigen gemak en willen er niets aan uitgeven of tijd in de verzorging steken.
  Ze gooien de katten gewoon naar buiten, leven de lol en laten de ergernis aan anderen. Het zijn de enige dieren die los mogen lopen en als er iets gebeurt is het nooit hun kat. Deze beesten kunnen er niets aan doen maar hun eigenaren wel. Het is heeeeel goed mogelijk om de kat in een afgesloten ruimte te huisvesten en daar gaan ze echt niet van achteruit, maar je moer er wel financieel wat voorover hebben.
  In ieder geval zullen de vogelliefhebbers u dan dankbaar zijn.
  de Haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *