woensdag 24 april 2019
Homepage | inheemse vogels | ILLEGAAL UITBROEDEN VAN KIEVITSEIEREN BESTRAFT

ILLEGAAL UITBROEDEN VAN KIEVITSEIEREN BESTRAFT

Een 49-jarige man uit het Friese dorp Scharnegoutum is wegens het illegaal uitbroeden van kievitseieren door de rechter in Leeuwarden bestraft met een voorwaardelijke boete van 1000 euro met een proeftijd van twee jaar.
Geraapt en uitgebroed
Bij de man, die naast rattenvanger ook vogelwachter is, werden vorig jaar mei twaalf eieren, enkele kuikens en broedapparatuur in beslag genomen. Daarvoor waren al tientallen eieren uitgekomen. De man zette de vogels uit in de natuur.
De eieren werden door andere vogelwachters bij hem afgeleverd. Het zoeken en rapen van kievitseieren is verboden. De man had bij de provincie gevraagd om een ontheffing van de natuurwet, maar niet gekregen.
Zeer begaan met de kievit
De man zei tegen de rechter dat hij zeer begaan is met de kievit, waarmee het volgens hem zeer slecht gaat. Door de intensieve landbouw zouden de eieren verloren zijn gegaan, zo verklaarde hij zijn acties. “Het is mijn plicht om beesten in nood te helpen. Ik kon niet anders.” De man wordt gesteund door vogelwachtbond BFVW.
De vogelwachter stelde op de zitting voor om nog een advocaat naar de kwestie te laten kijken. Daarmee was hij volgens de rechter te laat.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 4000 euro geëist, waarvan 3600 euro voorwaardelijk. “Het probleem van de kievit moet op een andere manier aangepakt worden”, aldus de officier van justitie. De vogelwachter dient opnieuw een ontheffing aan te vragen, eventueel samen met de bond.
Een vertegenwoordiger van de BFVW zei tegen de rechter dat bij een ledenberaad over de broedmachine vrijwel iedereen voor was. Volgens de bond is de kievitpopulatie sinds 1980 met 60 procent gedaald.

Bron: ANP/Vroegevogels

Bekijk ook

Boerenzwaluw keert terug

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Maar, dit zomerse paasweekend en de weken erna keren ...

2 opmerkingen

  1. Het rapen van de eieren is niet de reden dat deze vogelsvhet moeilijk hebben?
    Voor een bepaalde tijd afhankelijk per jaar?
    Kan er prima geraapt worden,de jonge vogels die dan uitkomen hebben in koude voorjaren géén enkele kans van overleven, het tweede legsel word na 6 dagen na het uihalen opnieuw gelegd ,en bij een hogere temperatuur zijn er meer insecten om in hun eerste weken te voorzien ,zonder deze insecten geen jonge vogels,
    Ja klinkt hard ,maar dat is de natuur,maar deze heeft ook altijd een oplossing.

  2. Iedere Fries die begaan is met de jlippen ziet het achteruitgaan met lede ogen aan,en wie dit niet langer kan aanzien gaat zelf een oplossing zoeken,soms met burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg.Het probleem moet op een andere manier worden opgelost volgens de rechter.Welke?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *