woensdag 17 oktober 2018
Homepage | inheemse vogels | Hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Duitsland

Hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Duitsland

In de noordelijke Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heerst hoogpathogene vogelgriep type H5N8 onder wilde watervogels.
Het nationale referentielaboratorium (het Friedrich-Löffler-Institut) heeft dat dinsdagmiddag bevestigd. Bij de meren van Plön zijn ruim 100 dode watervogels aangetroffen, waaronder kuifeenden, meerkoeten, meeuwen, ganzen en zwanen. Voor pluimvee in de deelstaat geldt per direct een ophokplicht.

Maatregelen na ‘zorgwekkende’ uitbraak

Landbouwminister Robert Habeck van Sleeswijk-Holstein noemt het zorgwekkend dat het virus zo massief de kop op blijkt te hebben gestoken onder de watervogelpopulatie. De autoriteiten hebben na de bevestiging direct beperkende maatregelen voor het verkeer met commercieel pluimvee ingesteld. In de Kreis Plön worden gesloten gebieden van minstens 3 kilometer rond de getroffen locaties ingesteld en observatiegebieden van 7 kilometer. Hier mag geen in- en uitgaand transport met pluimvee plaatsvinden; 21 dagen in de gesloten gebieden en 15 dagen in de observatiegebieden.

In de gebieden bevinden zich volgens het ministerie zowel een aantal grote pluimveebedrijven als ook veel kleine hobbyhouders.

Ook elders in Duitsland wordt onderzocht of vogelgriep de kop heeft opgestoken, onder meer in Baden-Württemberg in het zuiden van het land.

Het ministerie van Economische Zaken in Nederland bekijkt de situatie samen met deskundigen. Als het nodig is, worden er maatregelen genomen.

Ook in Polen en Hongarije H5N8

Ook Polen maakt dinsdag melding van H5N8 bij wilde vogels. In het noordwesten van Polen – hemelsbreed zo’n 30 kilometer van de Duitse grens – is bij 5 eend-achtigen en een meeuw hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 gevonden.

De meldingen volgen op eerdere berichtgeving vanuit Hongarije. Daar werd vorige week een kalkoenbedrijf geruimd vanwege hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 en werd het virus een week eerder ook al bij een wilde vogel aangetroffen.

bron en kaart: boerderij.nl

knipsel

Bekijk ook

Van restauranteigenaar naar papegaaienshow: ‘Ik ben alles verloren’ (met video)

Met elke zonnestraal staat Salvatore met zijn papegaaien op Scheveningen. Voor een luttele € 2,- ...

1 opmerking

  1. De Dierenbescherming heeft samen met de pvd en stichting Aap.gezorgd dat de import en export van vogels in Nederland verboden werd,omdat deze voor de vogelgriep zouden zorgen.
    Laten deze partijen dan ook zorgen dat de vogels niet over hun landsgrenzen vliegen.
    O ? Kunnen ze dat niet ,geeft dan maar weer eens aan dat ze een lul verhaal de wereld ingebracht hebben,
    Maar dat wisten vele mensen al ,behalve hun achterban en ons kabinet niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *