donderdag 25 april 2019
Homepage | overige | Hoe keurt een Belg een zebravink?

Hoe keurt een Belg een zebravink?

Voor vogelliefhebbers is de herfst een topseizoen. In tal van zaaltjes vinden vogelshows plaats. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Verslaggever Louis van Kelckhoven is ook gediplomeerd keurmeester en geeft tekst en uitleg.
In kringen van vogelhouders ben ik, wat wordt genoemd, een Belg. Ik vind alles mooi, zolang er maar veren op zitten. Tropische vogels en duiven, kippen, kanaries en sierduiven. Er zijn vogelparken die minder bieden dan wat ik thuis heb zitten.
Een mens haalt zich wat op de hals en zie dat maar eens voor jezelf te verantwoorden. Mijn dwangmatig verzamelen van alles wat veren heeft, was voor mij aanleiding om keurmeester bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) te worden. Als keurmeester heb ik altijd een goed excuus om nieuwe pluimen aan mijn collectie toe te voegen. Ik moet tenslotte wel weten waar ik het over heb.

Vogelvereniging
Ik kan niet de vogels van een ander de maat nemen en zelf met de handen in mijn zakken aan de zijlijn blijven staan. Ook ik moet mijn vogels aan de keurende blikken van collega-keurmeesters blootstellen. En het vervolgens niet altijd met de beoordeling eens zijn. Het blijft tenslotte een jurysport en jury’s zijn er om het er niet mee eens te zijn.
Zoals het mannen met een hobby betaamt komen wij samen. Wij vogelliefhebbers verenigen ons in een vogelvereniging. De provincie Groningen telt 23, Drenthe 26 en Friesland 23, allen aangesloten bij de NBvV. In het najaar huurt de vereniging een zaaltje waar leden hun kanaries, tropische vogels en parkieten showen. Omwille van het wedstrijdelement moeten de vogels beoordeeld worden. Daar komt de keurmeester om de hoek kijken. Hij, in een enkel geval zij, waardeert de ingezonden vogels met punten.

Vertegenwoordiger van zijn soort
Zoals een musicus een absoluut gehoor heeft, een toon herkent en hoort of deze zuiver is, zo herkent een keurmeester een goede vogel. Het is voor een leek bijna niet voor te stellen, maar voor vrijwel elke kooi- en volièrevogel is een standaard geschreven. Zoals een teckel raskenmerken heeft waardoor een hond teckel mag heten, zo heeft elke vogel kenmerken die hem tot een vertegenwoordiger van zijn soort maken. Een zebravink is daardoor in Groningen eenzelfde vogel als in Limburg.

Aan de hand van de standaard kan een vogel in principe objectief beoordeeld worden. Op een keurbriefje worden aan de hand van vijf rubrieken punten toegekend. In theorie kan een vogel 100 punten halen, maar geen enkel exemplaar voldoet voor 100 procent aan de standaard. Een vogel met 89 punten is een normaal exemplaar, zonder opvallende plus- of minpunten. Met 92 punten, drie extra punten voor bijvoorbeeld conditie, kleur en tekening, is er sprake van een heel knappe vogel.

Vogels worden voorgedragen in een uniforme tentoonstellingskooi. Keurmeesters van kippen en konijnen nemen de dieren voor de beoordeling uit de kooi en keuren, zoals dat heet, in de hand. Een schrijver noteert hun bevindingen. Keurmeesters van kooi- en volièrevogels mogen niet aan de wedstrijddieren komen, dat verdragen de vogels niet. Alles wat een keurmeester doet is kijken, kijken en nog eens kijken. En zelf zijn keurbriefjes schrijven.

Gespreksgroepen voor vogelkeurmeesters
Een keurmeester wordt in twee jaar opgeleid. Na te zijn geslaagd heeft een keurmeester een aantal verplichtingen. Elk jaar zijn er specialisatiecursussen, is er een dag om de kennis op te frissen en in het voor- en najaar zijn er technische dagen om bijgepraat te worden over de nieuwste ontwikkelingen.

Er zijn gespreksgroepen voor keurmeesters, om het er samen eens over te hebben. Een verplichting, die eigenlijk helemaal niet zo mag heten, is dat een keurmeester geacht wordt die vogels te houden, te fokken en tentoon te stellen waarvoor hij keurbevoegdheid bezit. En dat is een verplichting waar ik graag aan voldoe.

Bron:Dagbladvanhet Noorden (Louis van Kelckhoven)zebravink

Bekijk ook

Zoo Antwerpen helpt pinguïns zoeken naar partner met “lichtshow”

De Zoo Antwerpen gaat zijn koningspinguïns helpen om meer kweeksucces te boeken door middel van ...

1 opmerking

  1. Het blijft een Belg.? Hij vind alles mooi als er veren op zit.?
    Zijn wij toch anders.mag ook haar op zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *