maandag 18 maart 2019
Homepage | inheemse vogels | Geringde nijlgans in centrum Arnhem

Geringde nijlgans in centrum Arnhem

Heb jij deze vogel al eens gezien in het centrum van Arnhem? Wij struikelden deze week bijna over twee exemplaren op het Willemsplein. En zagen vrolijk gekleurde ringen om de poten. Wij vroegen ons af, wat zijn dit voor vreemde vogels en waarom dragen ze een ringetje?

We duiken het internet op en komen er al snel achter dat het om ganzen gaat. Nijlganzen om precies te zijn. Dit is een Afrikaanse soort die sinds het einde van de jaren zestig in Nederland een gewone verschijning geworden. Overal in de buurt van water kunnen nijlganzen voorkomen, in weidegebieden, bij meren en meertjes, maar ook in parken van dorpen en steden. Zo ook in Arnhem.
Waarom hebben ze ringen?
Het zijn wilde vogels, maar toch dragen ze ringen. Nijlganzen worden bestudeerd in en rondom Arnhem. De vogels worden geringd om zo gegevens te verzamelen. Onderzoekers kunnen dan de jaarlijkse overleving inschatten. Naar schatting zijn er nu 12.000 broedparen in Nederland. En in Arnhem zitten er binnen de bebouwde kom enkele tientallen broedparen. Meer over dit onderzoek naar nijlganzen in Arnhem kun je hier lezen.
Zorgen die ganzen niet voor overlast?
Nijlganzen broeden vanaf februari/maart tot augustus en kunnen dan wat agressief zijn. De nijlganzen die wij tegenkwamen waren wel luidruchtig, maar maakten zich snel uit de voeten toen we een foto maakten. Vooralsnog zijn het er nog niet zoveel dat er sprake is van grote overlast. Er zijn weinig schademeldingen voor deze soort ganzen, dit in tegenstelling tot andere soorten. Dit komt doordat de nijlgans niet in groepen leeft. Ze zoeken elkaar alleen op tijdens de rui.

bron:indebuurt.nl

Bekijk ook

GRUTTO’S EN SCHOLEKSTERS IN EEN MAARTSE BUI (video)

“Je zou het niet zeggen maar deze filmpjes zijn op de zelfde middag zondag 10 ...

2 opmerkingen

  1. Toch word deze soort niet tot de Europese broedvogels gezien.maar een invasie exoot.
    Waar je tegenwoordig ? Overal mee van doen hebt🤣goede en slechte exoten .gelukkig doen de meeste exoten prima in onze natuur.zonder schade aan te richten.

  2. Toch word deze gerekend tot de invasie exoot.
    Niet thuishoren in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *