zaterdag 18 augustus 2018
Homepage | overige | Friesland wil nieuwe regels voor rapen eerste kievietsei

Friesland wil nieuwe regels voor rapen eerste kievietsei

Als er een algeheel verbod komt op het meenemen van kievietseieren, moet er een aangepaste regeling komen voor het eerste exemplaar. Daarvoor pleit de Friese commissaris van de koning, John Jorritsma.

De commissaris stelt voor om het eerste kievietsei na de vondst in het nest te laten liggen, meldt Omroep Friesland. Hij wil dan zelf langskomen op de vindplaats om vast te stellen dat het daadwerkelijk het eerste kievietsei is. De vinder wordt daarna volgens Friese traditie beloond.

“Op die manier houden we de aandacht voor het ‘fjildgefoel’ en de zorg voor deze bijzondere vogel in stand. De nazorg kan daarna gewoon doorgaan in het belang van onze weidevogels”, aldus Jorritsma in zijn nieuwjaarstoespraak.

Het rapen van kievietseieren is in Nederland verboden. Voor Friesland gold lang een ontheffing, maar vorig jaar zette de Raad van State daar een streep door. Het provinciebestuur werd opgedragen te onderzoeken hoe het verder moet met de traditie. Het provinciebestuur van Friesland gaat daar binnenkort over praten.

bron: ANP
foto: eigen

template foto Vogelblad

Bekijk ook

MVV-directeur wanhoop nabij door ‘duivenstront’: ‘Alle ludieke ideeën zijn welkom’

MVV wordt geteisterd door een zwerm brutale duiven. Doordat de vogels regelmatig hun behoefte doen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *