vrijdag 24 mei 2019
Homepage | inheemse vogels | Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Friese vogelbond verwacht vroegste ljipaai ooit

Het eerste kievitsei van 2019 wordt vrijdag al gevonden, vroeger dan ooit in Nederland. Dit voorspelt de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW).
De BFVW baseert de voorspelling op een rekenmethode die de effecten van weersomstandigheden kan koppelen aan de leg van kieviten. Deze methode, ontwikkeld door ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga uit Feanwâlden, bleek de afgelopen jaren vrij nauwkeurig. Het eerste ei werd steeds binnen 24 uur van de voorspelde datum gevonden.

Dat de BFVW dit jaar het vroegst gevonden kievitsei ooit verwacht, heeft te maken met het zachte weer van de afgelopen tijd. De vogels kunnen zich aanpassen aan het vroege begin van het voorjaar.
Het vroegste kievitsei tot nu toe werd gevonden op 2 maart. Dat was in 1998 bij Ermelo. De laatste datum waarop een kievitsei werd gevonden was bijna een maand later, op 31 maart. Dit ei werd gevonden in 1969, bij Garyp.

De BFVW verwacht dat in meerdere Friese gemeenten in februari een kievitsei wordt gevonden. Evenals in de afgelopen jaren worden de eerste eieren in Fryslân niet meegenomen. Wel worden de vinders in het zonnetje gezet, laat de vogelwachtersbond weten.

Actief
Boswachter Sander Veenstra van Natuurmonumenten meldde vorige week desgevraagd dat de kieviten al heel actief zijn in de weilanden. ,,Ik zag al een mannetje baltsen en concurrenten uit zijn territorium wegjagen.” Veenstra vond het nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken. ,,Het is nog te vroeg om uitspraken te doen. Als het begin maart begint te vriezen, trekken heel wat vogels naar het zuiden.”
Volgens Veenstra is er geen sprake van een uitzonderlijk warme winter. ,,Ik kan me herinneren wel eens in januari de eerste grutto’s te hebben gezien, maar die heb ik nu nog niet waargenomen.
Dat er lenteweer aankomt, lijken de vogels volgens Veenstra wel te merken. ,,De winterkoninkjes zijn al druk in de weer en ik hoorde al merels zingen. Dat heeft wel te maken met de huidige temperaturen. Als het kouder is besteden de vogels al hun energie aan het zoeken naar voedsel.”

bron:frieschdagblad

Dat betekent dat een volledig broedsel ook niet meer zo lang op zich laten wachten.

Bekijk ook

Buik vol (van) plastic

Een lamme vleugel, een geknakt pootje, ondervoede jonkies. Eenmaal in de zorgzame handen van De ...

2 opmerkingen

  1. Ja en als??
    het dan weer kouder word .komt er niets groot.ja das de natuur
    geen eten voor de jongen dan.

  2. Mooie traditie van de Friezen, maar als het zo doorgaat met de achteruitgang van de weidevogels komt er nog is een wedstrijd wie kan er twee kieviten gelijk op de gevoelige plaat vastleggen en wordt het eieren zoeken kieviten zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *